Stjernekokke og kystfiskere for skånsomt fiskeri

Da Odd Fellow palæet åbnede dørene 14. maj 2017, var det en hyldest til det danske skånsomme kystfiskeri. Stjernekokke kreerede gourmetretter med dansk kystfanget fisk og skaldyr, som en udmærkelse til de kystfiskere, der holder fast i traditionerne.

Der bliver stadig længere i mellem de kystfiskere, der fisker med naturskånsomme redskaber. På bare 10 år har to ud af tre kystfiskere forladt fiskeriet. Det er et stort tab for de kokke, der går op i friskhed og kvalitet. Kystfiskerne lander fiskene kort efter fangst, og kan derfor sikre restauranterne frisk fisk af meget høj kvalitet.

Fiskeriet på Langø er et naturskånsomt fiskeri i det vestligste hjørne af Lolland. Skærmet af det smalle landstykke Albuen ligger Langø havn. Herfra er der drevet fiskeri i århundreder. Fiskeriet på Langø foregår med garn, ruser og bundgarn. På grund af stolte traditioner og respekt for havet, har Langø fiskerne valgt at holde fast i garnfiskeriet.

Ud over kvaliteten har det skånsomme kystfiskeri også en stærk miljøprofil. Fiskeredskaber som garn, tejner og snurrevod er nemlig skånsomme overfor havets natur, og så fisker de med minimal bifangst. Netop miljøprofilen er for mange kokke også en væsentlig grund til, at de vælger fisk fra kystfiskerierne.

Før i tiden lå der mange virksomheder på havnen og Langø var rig på arbejdspladser. Men beskæftigelsen i fiskeriet på Langø er desværre på retræte. Fiskerne kæmper en daglig kamp for overlevelse. Det danske kystfiskeri har været tæt på at blive udfaset, fordi de har haft det svært overfor de store kvote-konger, der har mulighed for at opkøbe alle fiskekvoterne til en overpris, som kystfiskerne ikke har råd til. Det giver en ulig kamp. Derfor har flere kystfiskere nu slået sig sammen og oprettet interesse-organisationen Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri (FSK), der dagligt arbejder for at bevare og udvikle det skånsomme og bæredygtige kystfiskeri i havne og på landingspladser langs de danske kyster.

På Odd Fellow Palæet var stemningen i top, gæsterne mange og fiskene formidable. Overskuddet gik ubeskåret til Foreningen for Skånsomt kystfiskeri. I alt stillede 7 kokke og deres mandskab op til støttearrangementet for at give aftens gæster en syv-retters madoplevelse ud over det sædvanlige. Aftens menu bød på hornfisk fanget med bundgarn fra Faxeladeplads, garnfanget pighvar sponsoreret af Langø fiskeren Johnny, Taskekrabbe fanget med kasteruser, konksnegle fanget med tejner, sponsoreret af fiskeren Max fra Hundested, for blot at nævne nogle få. Fisken og det gode samarbejde mellem kokke, fiskere og leverandør var i centrum på i de smukke rammer på Odd Fellow Palæet.

Det siger kokkene om skånsomt fanget fisk. 

"Skånsomhed er relevant for alle råvarer, og det er vigtigt at man bruger så miljøvenlige midler som muligt. Man kan sagtens tænke over hvad man gør, uden at blive for dogmatisk. Den skånsomt fangede fisk er oftest bedre, fordi den ikke er trawlet hen over havbunden og blevet bøjet og mast. Vores grænser flytter sig hele tiden, og derfor tror jeg også, at arrangementer som dette er med til at sætte fokus på de spørgsmål, der som kok er ekstremt vigtige hele tiden at stille sig selv, nemlig er kvaliteten god nok?"
-   Claus Henriksen, Dragsholm Slot.

"På marken sprøjter de med sprøjtegift. Det har folk forstået - at det går i grundvandet og vores børns testikler. Men hvad sker der i Danmarks andet store spisekammer? Der er en hel verden nede under vandet, og den er lige så sårbar og uoprettelig, når først det går galt, som den på landjorden. Den oplysning skal ud."
-   Morten Kryger Wulff, Cykelkokken.

"Jeg har altid været fan af små lokale fiskere, og for at bevare de flotte råvarer vi har. Det er skræmmende, at flot fisk ikke er en selvfølge. Der er knap 100 spiselig fisk, men kun en brøkdel at finde på menukortene. Mange småfisk har fejlagtigt fået etiketten skidtfisk og bliver til minkfodder og fiskemel. Man ser alt for få af de her bi-produkter på restauranterne. Det er noget de små fiskere kan hjælpe os med."
-   Mads Battefeld, Restaurant Hjemme

"At arbejde med fisk fra det skånsomme kystfiskeri er en kæmpe fornøjelse for mig. Fisken er flot og frisk, og det giver selvfølgelig det bedste resultat på tallerkenen. Derfor arbejder jeg helst med kystfanget fisk fanget af de små kuttere."
-   Michael Garre, Odd Fellow Palæet.

Om Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri
FSK blev stiftet i 2014. Foreningens formål er at fremme det danske naturskånsomme kystfiskeri, og varetage hensynet til den natur kystfiskerne er så afhængige af.  Organisationen vil varetager de mindre fiskeriers interesser og bidrager til deres historie overfor pressen, myndighederne og politikerne på Christiansborg.

Foto: Frida Gregersen