Opråb: bevar Københavns restauranter og natklubber

Den 19. august tager Københavns Kommune stilling til en ny forskrift, der skal reducere støjniveauet i indre by. Det kan i værste fald betyde nedlukning for de af byens restaurations- og nattelivsforretninger, der ikke kan møde kravene. Derfor samler vi underskrifter fra alle jer, der elsker livet og lyden i vores hovedstad.

Københavns restaurations- og natteliv er truet af en ny kommunal forskrift, der vil slukke for musikken i byen. Forskriften er forventeligt kun det første af flere politiske tiltag, der vil begrænse restaurationsbranchen og sætte en stopper for byens udvikling. Derfor kæmper flere hundrede restauranter, cafeer, barer og natklubber lige nu for deres forretninger og for at bevare et dynamisk, pulserende og mangfoldigt København.

Vedtages forskriften skal københavnske restaurationer og barer leve op til en række strenge krav, der i branchen ses som en kollektiv afstraffelse uden nogen effekt i forhold til faktisk at reducere støjniveauet. Forskriften introducerer nye grænseværdier på 55 dB i dagtimerne og 40 dB om natten. Til sammenligning svarer en rolig samtale til 60 dB og en forbipasserende bil til 70 dB. Alle spisesteder og beværtninger, der overstiger grænseværdierne, tvinges til at etablere omfattende lydisoleringsløsninger og udarbejde dyre støjrapporter. Det gælder også for ganske almindelige restauranter, der skruer lidt op for musikken, når de sidste gæster afslutter en god middag med en cocktail, inden de går hjem eller fortsætter ud i natten.
Støjmålinger kan løbe op i 20.000 ex. moms og det er endnu usikkert, om det overhovedet er muligt at etablere lydsluser i Københavns fredede historiske bygninger.

I branchen ønsker vi en by i balance, med plads til både beboere og gæster, men løsningen er ikke nyttesløs regulering overfor restaurationsbranchen. I stedet må kommunen tage ansvar for at opstille konstruktive løsninger, som man ser det i andre hovedstæder som Amsterdam og Berlin, så vi kan sikre en by i harmonisk udvikling.

Sætter du pris på et levende og dynamisk København? Så skriv under her og fortæl politikerne på Rådhuset, at vi, der ønsker en by i udvikling, er flere end de, der ønsker, at København skal være en soveby.

Du finder underskriftindsamlingen her

Blandt kravene i forskriften er:

  • at alle restaurationer, der spiller højere end baggrundsmusik, skal være forsynet med lydsluse.
  • at alle restaurationer, der spiller højere end baggrundsmusik, skal udarbejde en meget omkostningsfuld støjmålerapport og indregulere, blokere og plombere musikanlæg og lignende.
  • at restaurationer ikke må spille musik udendørs på offentligt areal, undtagen ved en særlig anledning, og da kun efter tilladelse.

Læs hele forskriften her