Brancheforeninger: Sæt gang i hjulene med lempet afgift og differentieret moms

”Sæt gang i bestillingerne i den danske restaurationsbranche ved at halvere øl-, vin- og spiritusafgifterne og giv fuldt skatte- og momsfradrag for erhvervslivets køb af restaurationsydelser”. Sådan lyder det i et debatindlæg DRC i samarbejde med tre andre brancheforeninger har skrevet til Altinget.

I mandags kunne restauranter og caféer endnu engang åbne dørene og invitere gæster indenfor. Det har sat gang i hjulene og kickstartet økonomien – ikke kun på spisestederne men også hos leverandørerne, som leverer drikke- og fødevarer til hele branchen.

”Såvel café- og restaurationsejerne som deres leverandører har glædet sig usigeligt til at genåbne, og som deres repræsentanter er vi meget tilfredse med, at det politisk er blevet besluttet at åbne med nogle sundhedsmæssige retningslinjer, som gør det muligt at drive forretning.” skriver VSOD (Vin & spiritus Organisationen i Danmark), Bryggeriforeningen og Landbrug & Fødevarer sammen med DRC.

For restauratørerne har hygiejne og ordentlig fødevarehåndtering altid været en nødvendighed med høj prioritet. Derfor er restauratørerne også omstillingsparate i denne genåbningsfase. Det er dog nødvendigt, at der sideløbende vedtages en række politiske initiativer for at genåbningen kan lykkes og økonomien fremover trives. Netop dette ønsker de fire brancheforeninger i tæt samarbejde med regeringen at igangsætte.

”Det er altafgørende, at staten sammen med branchens aktører får trykket på de rigtige knapper, så vi kan se et forretningsperspektiv i det marked, vi nu skal manøvrere i.”

Derfor foreslår de,

  • at erhvervslivets køb af restaurationsydelser giver fuldt skatte- og momsfradrag, og at momsen halveres på restaurations- og cateringydelser resten af 2020
  • at momsen derefter bør holdes på et lavere niveau som i Norge og Sverige, der netop har sænket satserne til henholdsvis otte procent og 12 procent
  • en halvering af øl-, vin- og spiritusafgifterne

Læs debatindlægget HER