DRC: Dansk Arbejdsgiverforening skal op i gear!

Pressemeddelelse

En ny aftale om lønkompensation skal redde ét af de hårdest ramte erhverv, restaurationsbranchen. Det betyder, at der i de kommende forhandlinger ligger et stort ansvar hos Dansk Arbejdsgiverforening, der skal sørge for at dække de store tab og forhindre konkurserne, som allerede er begyndt at rulle udover landet.

”Konkurserne kan i høj grad tilskrives den aftale, der blev indgået i foråret, hvor forhandlingerne resulterede i en kæmpe regning til de private virksomheder,” siger formand for Danmarks Restauranter og Caféer og restauratør i Silkeborg, Jacob Niebuhr. "Og ja, man troede at det var for få uger - måske måneder - men det blev til et langt lidelsesræs mod afgrunden.

”Havde man vidst, at krisen ville vare så længe, som den vil ende med, havde man formentlig afsøgt mulighederne i en politisk aftale, så virksomhederne ikke skulle betale den største regning på op til 25 pct. af medarbejdernes løn. Det krævede ikke en økonomisk vismand at konkludere, at det her ville ende med et enormt underskud hos virksomhederne i de medarbejdertunge brancher som vores.”

Lige nu kan restauratørerne ikke betale deres faste omkostninger, og mange af dem venter endnu på kompensationspakkerne fra Erhvervsstyrelsen. Store som små virksomheder har måtte låne penge i familiens hus, af familie og venner – og hos alt for mange banker hersker en stemning á la det vilde vesten. Her mister restauratører pludselig deres personlige rådgivere, får halveret kassekreditten, og renten er steget proportionelt for hver måned af krisen.

Uden penge og med lønninger, der skal udbetales hver måned, er det benhårdt at være restauratør på 11. måned af corona-krisen. Kassen er tom – og staten udbetaler for langsomt.

Store forventninger til DA
Derfor er håbet nu, at man med en ny lønkompensationsaftale kan finde overensstemmelser og forlig, der ikke skaber uoverskuelige udgifter i de private virksomheder.

”Dansk Arbejdsgiverforening har et kæmpe ansvar for de snarlige forhandlinger, og vi forventer meget af dem. Jeg håber, at de er deres ansvar bevist, ” understreger Jacob Niebuhr. ”Netop nu er epidemiloven ikke en hindring for en politisk aftale, men tiden er vores værste fjende, for vi skubber hele tiden gælden foran os og ind i uvisheden.”

Nu er det på tide at kigge på trepartsforhandlingen igen og se på én eller flere løsninger i form af:

  1. Fuld lønkompensation til nøglemedarbejdere (bogholder, direktør og lignende), som virksomhederne ikke har kunne sende hjem på lønkompensation.
  2. Statslig kompensation for de resterende 10-25 pct. til virksomheder, der har været helt tvangslukkede og uden mulighed for online-salg, herunder natteliv og messer.
  3. Alternativt, en mulighed for at få medarbejderne i arbejde i de virksomhedsbetalte 10-25 pct.
  4. Når genåbning bliver mulig for branchen, er der brug for at holde medarbejderne på lønkompensation i 14 dage, mens man kalder dem ind på arbejde op til en genåbning. Der er brug for tid i forbindelse med træning og re-onboarding på arbejdspladsen. Kravet om 30 pct. hjemsendelse skal altså ophæves i de sidste to uger op til åbning.

Læs også 'Restauratører vil have arbejdsgiverforening op i gear' i Fødevarewatch