Duck and Cover

50’erne og 60’ernes minimalisme er dominerende i cocktailbaren Duck and Covers indretning, såvel som i tilgangen til baruniverset.

Allerede inden Duck and Cover åbnede, var der en forkærlighed for 50- og 60’erne, og en generel interesse for dansk design
– der kun er forøget. Når man skal åbne et nyt sted, har man selvfølgelig en ide om hvordan man gerne vil have det. Netop 50-60’erne var en af ideerne på tegnebrættet, og passede perfekt i det lokale vi valgte. Da det var besluttet, var det bare i gang med at kigge gamle magasiner igennem og blive inspireret.

Personligt kan jeg godt lide den periode, der er noget tidsløst dansk og ikonisk over den. De fleste har stiftet bekendtskab med perioden i en vis udstrækning, og selvom det kan betegnes som en temmelig maskulin indretning, er der nu også mange piger der kan lide den. Netop det personlige, er også en vigtig faktor i indretningen, især i små barer. Det kan blive så konformt, når alle barer skal være ens og skal servere det samme. Der er, i dag, rigtig mange gode og interessante steder med personlighed, men der har også været en bølge, hvor der var standarder for, hvordan en bar ser ud, en restaurant ser ud osv. Og det bliver kedeligt i længden. Man skal give sig selv lov til at skinne igennem.

Har man sagt 50-60’erne har man også sagt auktion, den blå avis og markeder en masse. 98 pct. af vores interiør kommer derfra, resten er nye elementer, der dog stadig er designet i den stil. Indretningen skulle ikke bære præg af halve løsninger, hvor man er kørt ud en enkelt dag, og har købt det man skulle bruge. Det skulle være det rigtige. Funktionaliteten ses først når der kommer gæster i baren, og vi har da også måtte justere – og gør det løbende.

Noget specielt ved Duck and Cover er, at der kun tages siddende gæster ind. Der lukkes altså ikke flere ind, end der er pladser i baren. Det kommer sig af, at mange cocktailbarerer overfyldte i weekenderne, og der mangler nogle steder, hvor man ved det er muligt at sidde ned og hygge sig. Vi er nogle af de eneste der gør det på barsiden. Folk er vant til det i restaurationsbranchen, men ikke på barer. Nogle får det da også galt i halsen, men det må vi acceptere. Hvis man vil sidde stille og roligt, er vi et rigtig godt alternativ. Denne beslutning har også stor ind ydelse på indretningen. Vil man ikke have folk til at shoppe rundt på barer, men derimod tilbyde en festlig atmosfære, hvor det er hyggeligt at sidde ved bordet og få en cocktail, er man nødt til ikke at have nogle dårlige pladser. Alle gæster skal føle at de sidder perfekt. Dynamikkerne for gæsten skal ikke glemmes.

Der skal være en rød tråd mellem det man serverer, stedets udtryk, den musik man spiller og tilgangen til gæsterne – ellers har man ikke et koncept. Præsentationen af cocktails lægger sig op ad den minimalistiske indretning. Det skal være ukompliceret og uprætentiøst.

Det kan naturligvis have taget lang tid at forberede, og der gås ikke på kompromis med alt det tekniske, men den længere udredning om cocktailens tilblivelse, kommer kun, hvis man reelt er interesseret i den. Vi tror fremtiden handler mere om den afslappede tilgang til cocktailræset. Cocktailverdenen har været meget formel og prætentiøs. Vi vil gerne forsøge at lave noget der er i øjenhøjde. Vi er strenge omkring konceptet, og det der kommer i glasset, men det vigtigste er at gæsten har en hyggelig aften. Det var lidt en modreaktion mod de barer, hvor man skal undskylde for at bestille en øl. Vi ville godt skabe noget andet, hvor der var tid og rum for gæsten, og det kommer til udtryk i indretningen.

Navnet Duck and Cover samler tidsperioden og tilgangen. Under den kolde krig, hvor man var bange for angreb, brugte man udtrykket ”duck and cover” - at dukke sig og gemme sig. Baren ligger i en gammel kælder, hvor man netop har mulighed for at dukke sig og gemme sig fra hverdagens stress og jag.