ESG / Den bæredygtige restaurant
EMBALLAGEHvorfor er det relevant?
I vores branche bruger vi emballage, når vi får leveret varer i både transportemballage og varens egen emballage. Måske sender vi også emballage ud af huset, hvis vi leverer take-away til vores gæster. I kataloget skelner vi derfor mellem indkommende og udgående emballage.
Den emballage vi får ind, kræver tid til udpakning og sortering og plads til opbevaring. Det er ressourcer, som med fordel kan bruges andre steder. Hvis vi derudover sender engangsemballage ud af huset i form af to-go kopper, pizzaæsker, burgerbokse etc., bidrager vi også til et stort forbrug af ressourcer i form af pap og plast og større affaldsmængder, der skal håndteres.
Udvidet producentansvar for emballage
Fra 1. januar 2025 gælder det udvidede producentansvar på al emballage i Danmark. Det betyder, at virksomheder, der bruger emballage til at fylde egne produkter i, selv skal organisere og betale for indsamling og genanvendelse af deres affald. For fx take-away-emballager gælder der lidt anderledes regler, hvor det er leverandøren af emballagerne, som er omfattet med mindre en restauratør gør take-away-emballagerne til sine egne ved at putte eget logo på eller ændrer på emballagens fysiske udformning.
Alle virksomheder, der pakker deres produkter i emballager eller som importerer emballerede produkter eller bringer dem på det danske marked, bliver omfattet. Det er således ikke emballagefabrikanten, der bliver ansvarlig, men os der påfylder og benytter emballagen. Konsekvensen af det udvidede producentansvar er, at I som virksomhed skal foranstalte og betale for indsamling og genanvendelse af jeres emballager, når disse bliver til affald.
Formålet er at skabe incitament til øget genbrug og genanvendelse, og at brugere af emballage i højere grad tænker miljøpåvirkningen ind i selve designfasen. Princippet er, at forureneren betaler, så jo mindre miljøpåvirkning, jo mindre skal I betale og jo større miljøpåvirkning – jo dyrere bliver det for jer, når det udvidede producentsansvar træder i kraft.
Du kan læse mere om og tjekke om din virksomhed er omfattet af producentansvaret på Dansk Producentansvarssystems (DPA) hjemmeside og evt. derefter foretage den lovpligtige indmeldelse. Er du omfattet skal du også sikre indmeldelse i en kollektiv ordning, hvor du registrerer mængder og betaler for indsamling og affaldshåndtering af emballageaffaldet. Du kan læse mere om dette på den kollektive ordning VANA´s hjemmeside
Sådan kommer du i gang
- Afklar om du er omfattet af Det Udvidede Producentansvar. Hvis du er, skal du kortlægge forbruget og registrere det hos DPA dansk producentansvar Dansk Producentansvar og en kollektiv ordning som VANA https://www.vana.dk
- Hav altid affaldshierarkiet i baghovedet, når du tager beslutninger vedr. emballagevalg. Forebyggelse og reducering af affald er førsteprioritet, derefter genbrug og så genanvendelse. Lær evt. de ansatte remsen ”Reduce – Reuse – Recycle”.
- Lav en plan for hvordan I kan udfase de engangsemballager, I anvender i dag – både de indkommende og eventuelle udgående. Har I fx take-away, så overvej om I har mulighed for at skifte til nogle af de genbrugssystemer, der findes på det danske marked.
- Vedr. indkommende emballager: Se på, hvad jeres varer bliver leveret i og prøv at få overblik over de indkomne emballager. Efterspørg take-back og pantløsninger hos dine leverandører.
- Anskaf service som I selv vasker, særligt hvis kunderne spiser på restauranten eller caféen. Knive, gafler, kopper, tallerkener etc. der genbruges er et bedre miljøvalg og giver ofte også en bedre spiseoplevelse og økonomi.
- Overvej om I kan sætte en pris på jeres engangsemballage, der er synlig for kunden. Det sender et signal om at emballage er en ressource, der ikke er gratis og giver gæsterne incitament for at vælge de genbrugelige alternativer.
- Hvis I ikke kan udskifte engangsemballagen, så sørg for at jeres ansatte og gæster har mulighed for at sortere emballagen, så den i det mindste kan genanvendes. (Du kan se mere om dette i afsnittet om affaldssortering).
- Køber du emballage, så efterspørg emballage, der er designet til genanvendelse. Gå efter emballage, der består af en enkelt type materiale (såkaldt monomateriale) eller som minimum emballage, hvor forskellige materialetyper let kan skilles ad. I Designguide: Genbrug og genanvendelse af plastemballage kan du læse meget mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du køber emballage.
- Undgå bionedbrydelig plastemballage. Den bionedbrydelige plast kan typisk ikke genanvendes sammen med anden genanvendelig plast, og kan ikke anvendes i nye plastprodukter. Det kræver stor opmærksomhed ved sortering, for hvis den bionedbrydelige plast fejlagtigt sorteres som almindeligt plastaffald, forringer det den plast, der kan genanvendes. Bemærk, at der er forskel på biobaseret plast og bionedbrydelig plast. Biobaseret plast drejer sig udelukkende om, hvad plastikken er lavet af (råstofkilden), hvorimod bionedbrydelig plast handler om, hvorvidt plastikken kan nedbrydes biologisk under kontrollerede forhold. At bruge bioplast som råstof til at lave plastik kan også være problematisk, hvis man henter råmaterialerne fra landbrugsarealer, som kan bruges til fødevarer eller medfører skovrydning. Her kan du læse mere om forskellen, og om hvorfor bionedbrydelig plast ikke er et godt miljøvalg.
- Bruger du emballage af pap/papir, så undgå så vidt muligt emballage, der er lamineret eller vokset eller beklædt med plast. I så fald kan det nemlig ikke genanvendes.
- Vær opmærksom på at emballage af pap/papir kan indeholde fluorerede stoffer. Fluorerede stoffer er en gruppe kemiske stoffer, som er svære at nedbryde i miljøet, og som mistænkes for at være kræftfremkaldende. Det er derfor en god ide at efterspørge ”uden tilførte fluorerede stoffer” eller ”without intentionally added fluorinated substances” hos emballageleverandøren.

Genbrug før genanvendelse
Der hersker en del forvirring om begreberne genbrug og genanvendelse, og når vi taler om emballage er det væsentligt at kende forskellen.
Genbrugelig emballage:
Er emballage, som kan rengøres og bruges igen, som den er. Fx flasker der vaskes og fyldes på ny, børnenes madkasse eller træ- og plastkasser, der bruges igen og igen.
Genanvendelig emballage:
Er emballage, som ved korrekt affaldssortering kan genanvendes til nye produkter. Fx plastflasker og dåser, der smeltes om og laves til nye produkter, eller papkasser der bliver genanvendt til nye pap og papirprodukter.
Affaldshierarkiet viser, hvordan man som udgangspunkt opnår det bedste miljømæssige resultat, når man skal håndtere og behandle affald. Læs om affaldshierarkiet her
Emballagenetværk
Emballagenetværket er for alle interessenter, der ønsker at nedbringe brugen af engangsemballager, og søger viden og indsigt om emballage og er indstillet på at drøfte udfordringer, problemer og mulige løsninger vedrørende emballage. Det er netværkets ambition at arbejde for en fælles national infrastruktur på take-away- genbrugsemballage.
Netværket opfordrer til, at der indsamles viden og løsninger fra hele værdikæden som producenter, detailsektoren, udbydere af genbrugsløsninger, restauranter og cafeer og ikke mindst forbrugere, så vi kan sikre den bedst mulige løsning, når vi skal omstille os fra engangs- til genbrugsemballager.
