ESG / den bæredygtige restaurant
Indkøb efter mærkerHvorfor er det relevant?
Når det gælder mere ansvarlige indkøb, har DRC valgt at fremhæve udvalgte mærkningsordninger, der kan bruges til indkøb af fødevarer. Der er nemlig god hjælp at hente ved at gå efter de mest anerkendte og troværdige mærkningsordninger. Følgende er således en kort gennemgang af de mærkningsordninger til indkøbet, som DRC anbefaler i branchens Mærkekatalog.
Valget af mærkeordninger kan have en betydning for, hvor meget og hvilken form for bæredygtighed, du indtænker i dit indkøb og opbygning af menuen. Derfor kan du betragte brugen af mærkeordninger som et værktøj i din indkøbsplanlægning og strategi til at lave mere bæredygtige menuer. Du kan hente inspiration og vejledning til at udvælge relevante og anerkendte mærkeordninger til din indkøbsplan i DRC’s Mærkekatalog.
Mærkeordningerne kan opdeles i 3 grupper
DE "OFFICIELLE" MÆRKER
Hvor der er opbakning fra myndigheder og evt. Lovgivning
DE "PRIVAT ANERKENDTE" MÆRKER
Hvor der står anerkendte uafhængige parter bag
MÆRKER LAVET AF BRANCHER OG VIRKSOMHEDER
Som kan være mere eller mindre ”hjemmelavede” uden bred opbakning i samfundet, uden reel uafhængig kontrol og ikke er baseret på anerkendte og solide kriterier.

eksempler PÅ branchens vigtigste mærker
Det Økologiske Spisemærke
Det Økologiske Spisemærke er en oplagt måde at signalere til medarbejdere og gæster, at I har taget et bevidst valgt om at fremme økologien – også selvom I måske har et godt stykke til guldmærket. Start med at se en introduktion til reglerne om brugen af Det Økologiske Spisemærke her og få hjælp til at komme i gang. Du kan også deltage på et webinar med introduktion til spisemærket, som Fødevarestyrelsen jævnligt afholder.
Dyrenes Beskyttelses
Dyrenes Beskyttelses er en god ”Guide til god dyrevelfærd”. Her kan du læse, hvilke krav der stilles, for at en fødevare kan få mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”.
Fairtrade
Fairtrade bidrager til bedre sociale levevilkår for arbejdere i landbrugsproduktioner for fx kaffe, kakao eller bananer. Fairtrade lavet et interaktivt risikokort. Kortet identificerer og visualiserer de største menneskerettigheds- og miljørisici, der findes i de sektorer, hvor
Fairtrade arbejder. Det er blandt andet baseret på råvarekategorier og geografi og omfatter i øjeblikket kaffe, kakao, bananer, vindruer og honning. Flere kategorier som fx frugt, grøntsager, te, krydderier og nødder er dog ved at blive tilføjet. Du finder Fairtrade’s interaktive risikokort her.
Ønsker du at gå i dybden med alle de mærker, der er relevante for branchen, så kan du finde et overblik her eller i vores forskellige mærkematerialer, der er målrettet til brug for restauratører.