Vælg en side

ESG / Den Bæredygtige Restaurant

Indretning

Indretning - møbler, tekstiler, rengøring og blomster

Der er mange muligheder for at arbejde med bæredygtighed og mange valg, vi som restauratører skal træffe. Og selvom indretning og interiør måske ikke altid er top of mind ift. overvejelser om bæredygtighed, så er det også områder, hvor vi kan gøre en forskel.

Få et overblik her på siden, eller gå i dybden med emnet ved at læse afsnittet i vores Inspirationskatalog.

Møbler

I den europæiske møbelbranche estimeres det, at vi årligt skaffer os af med 10 millioner ton møbler. Heraf sendes 80-90% af møblerne til forbrænding eller deponi, mens kun omkring10% genanvendes. En meget lille andel sættes i stand eller genbruges (jf. kapitlet om emballage for forskellen på genbrug og genanvendelse).

Vi skal sikre, at de ting vi køber, ikke medvirker til at udtømme klodens ressourcer, og når det gælder møbler, er en ny afskovningsforordning særlig aktuel.

EU har vedtaget nye regler i 2023, der vil forbyde import af produkter, som er forbundet med skovrydning inden for 12 måneder. Det gælder produkter som palmeolie, kvæg, kaffe, kakao, soja samt en række afledte produkter som møbler og chokolade. Læs mere om EU-forordningen mod global skovrydning og -forringelse her.

Sådan kommer du i gang

Forsøg så vidt muligt at erstatte brug-og-smid-væk-kulturen med genbrug og cirkulær tænkning.

Skal du skifte møbler, så forsøg at sælge de gamle eller giv dem væk til nogen, der kan bruge det – fx via donationsnetværket.

Køber du nyt, så gå efter inventar af høj kvalitet og lang levetid.

Gå efter møbler der er produceret af genanvendte materialer som fx plastaffald.

Kig også efter varer af rene materialer, som kan sættes i cirkulation, så længe materialerne kan holde til det, såsom møbler certificeret med Svanen, EU-blomsten og FSC.

Svanemærket stiller netop krav til møbler om et cirkulært design, der fremmer muligheden for reparation, recirkulering og brug af genanvendte og/eller fornybare materialer. Fx er der krav om, at det skal være let at skaffe reservedele, og at produkterne nemt skal kunne demonteres. Endvidere er der skrappe krav til hvilke kemikalier, der må anvendes i produktionen, emissionskrav til fx fyldmaterialer og lim, og krav om certificeret og sporbare træråvarer. Du kan læse mere om Svanemærkets krav til møbler her.

Køber du møbler, der indeholder træ, så sørg for at det er FSC-certificeret. FSC er en global certificering til ansvarlig skovdrift, der sikrer, at der ikke fældes mere træ end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er der fokus på, at dyr og planteliv beskyttes og ansatte i skoven får fair løn, ordentligt sikkerhedsudstyr og uddannelse. Ordningen bakkes op af NGO’er som WWF og Verdens Skove. Du kan læse mere om FSC her.

billede af indretning af restaurant
billede af kokke uniform

Tekstiler

Også når det gælder valget af tekstilløsninger har vi som restauratører mange valg at træffe. Vores ansatte er nemlig i tæt kontakt med mange forskellige tekstiler i løbet af en dag. Arbejdsuniformen, viskestykker, klude, håndklæder og evt. duge.

Hvert år kasseres enorme mængder af tekstiler, og det koster dyrt i det samlede klimaregnskab. Det er et kæmpe spild af klodens ressourcer, og dertil skal lægges en meget stor udfordring med brug af både vand og kemikalier i tekstilindustrien.

Ifølge den tekstilpolitiske tænketank Tekstilrevolutionen bruges der i gennemsnit 2.720 liter vand for at producere en enkelt t-shirt. Derfor gælder det om at genbruge og genanvende vores tekstiler i videst muligt omfang.

Sådan kommer du i gang

Lej arbejdstøj, viskestykker, klude etc. fremfor at eje det og find en leverandør, der genanvender tekstilerne. På den måde sparer I ressourcer og kan samtidig stille krav om miljøcertificeret vask.

Hvis du vælger at købe, så invester i kvalitetstekstiler. Jo bedre kvalitet dine tekstiler er i, jo længere holder de. Det er derfor værd at overveje, om den billigste løsning nu også er den bedste på længere sigt.

Hvis du køber tekstiler, er det altid en god ide at gå efter miljømærker såsom Svanemærket, EU-blomsten og GOTS - Global Organic Textile Standard, som du kan læse mere om i DRC’s mærkekatalog her

Tekstiler holder sjældent for evigt. Selvom det kan være det nemmeste at smide det slidte tøj eller den hullede dug ud, er der alternativer i form af upcycling, downcycling og reparation. På den måde bidrager du til den cirkulære økonomi og sparer på klodens ressourcer.

Maksimal udnyttelse af tekstilerne handler også om god logistik og overblik over beholdningerne. Det kan være en større udskrivning både økonomisk og miljømæssigt at skulle investere i nyt arbejdstøj og tekstiler, hvis det ofte forsvinder hen i det ukendte og derfor ikke bliver brugt.

Forbrugerrådet Tænk har i samarbejde med Miljøstyrelsen udviklet appen Tjek Kemien. Her kan du få hjælp til at spørge producenten af dine tekstiler, om det indeholder uønskede kemikalier fra EU’s kandidatliste af særligt problematiske stoffer som fx ftalater og flammehæmmere. Du finder app’en her.

Rengøring

Rengørings- og vaskemidler kan indeholde stoffer, der både kan belaste miljøet og udgøre en sundhedsrisiko for de ansatte. I mange universalrengøringsmidler er der fx stoffer, der kan give hudirritation eller skade øjnene.

Rengøring kan både på det bevidste og ubevidste plan i høj grad påvirke gæsteoplevelsen. Det er faktisk muligt at gøre rent uden at tage krasse rengøringsmidler i brug, som indeholder problematiske kemikalier for 3 ud af 4 testede vaske-rengøringsmidler klarede frisag.

Også på det professionelle marked er der rengøringssystemer, der arbejder uden kemi. Det giver de fordele, at personalet ikke skal håndtere rengøringsmidler med kemikalier, det mindsker risikoen for overdosering og derudover vil et sådant rengøringssystem også være lettere for evt. vikarer, afløsere og ungarbejdere at håndtere.

Sådan kommer du i gang

Husk at tænke rengøring ind i indretningen af spisestedet. Der er stor forskel på, hvor let det er at rengøre ”åbne” og ”lukkede” overflader, og hvad det kræver af tid og viden for de personer der skal udføre rengøringen. Det rå betongulv ser måske lækkert ud til at starte med, men den daglige rengøring skal ofte også kunne varetages af en ungarbejder med tømmermænd, der bare gerne vil hjem og sove.

Vælg miljø- og allergimærkede produkter. Svanemærket og EU-blomsten sikrer, at der er stillet krav til, hvor miljøbelastende dit vaske- eller rengøringsmiddel må være og stiller samtidig visse krav til sundhed. Den Blå Krans og AllergyCertified er allergimærker, der sikrer, at allergifremkaldende stoffer som fx parfume ikke indgår i produktet. Vælg så vidt muligt produkter, der både er miljø- og allergimærket, så du får et rengøringsmiddel, hvor der både er stillet krav til miljøet, og som er fri for allergifremkaldende stoffer.

Vær opmærksom på at dosere rengøringsmidlerne korrekt. Du undgår at belaste miljøet unødigt, når du nøjes med at bruge den rette mængde.

Følg anvisningerne og vær opmærksom på eventuelle faremærker på emballagen (fx et udråbstegn eller et symbol for ætsning), der indikerer at midlet indeholder miljø- eller sundhedsskadelige stoffer.

Husk naturligvis altid at stille rengøringsmidler utilgængeligt for børn.

Gør I brug af en rengøringsservice så find en der er miljømærket.

Download Forbrugerrådet Tænk’s app Kemiluppen (ikke at forveksle med den ovenfor nævnte app Tjek kemien). Det er en app, der hjælper dig med at tjekke dine vaske- og rengøringsmidler, samt personlige plejeprodukter for uønsket kemi blot ved at scanne stregkoden eller indtaste navnet på dit produktet. Du finder app’en her.

billede af person der gør rent
buket på opdækket bord

Blomster

Ligesom jordbær i januar og asparges året rundt er afskårne blomster ofte en klimasynder. Mange af blomsterne flyves hjem fra Kenya, Etiopien og Ecuador eller dyrkes i opvarmede drivhuse uden for sæson. Da blomster fylder meget ift. deres vægt, optager de meget plads under transporten med både fly og lastbiler, hvilket bidrager til en høj CO2 udledning. Bliver de dyrket i opvarmede drivhuse, kræver de meget varme. Mange af de blomster der sælges i Danmark, er typisk enten mellemlandet eller dyrket i Holland, der er den helt store blomstercentral.

Derudover bruges der en lang række pesticider i produktionen af blomsterne, og da planterne ofte produceres uden for EU, er de ikke omfattet af Pesticidforordningen (1107/2009/EF). Miljøstyrelsen fandt tilbage i 2021 at importerede blomster kan findes restkoncentrationer af pesticider, som ikke er tilladt i EU.

Sådan kommer du i gang

Har I friske blomster, så overvej om de kan erstattes af mere langtidsholdbare buketter og dekorationer. Det kan spare både penge, CO2 og tid til pasning og pleje.

Stil spørgsmål til din blomsterleverandør:
Hvor kommer blomsterne fra?
Hvordan er de dyrket og under hvilke forhold?
Er de fra friland eller opvarmede drivhuse?
Er der brugt pesticider under dyrkningen?
Hvordan er de fragtet?

Vælg så vidt muligt danske blomster, der er dyrket på friland uden brug af pesticider.

Respekter sæsonerne. Ligesom der er sæsoner for frugt og grønt, er der også sæsoner for blomster.