Tang

Havets Grøntsag

Tang er en overlegen, sund fødekilde med unikke smagsegenskaber, og samtidig en af de mest bæredygtige råvarer vi har. Næppe nogen anden råvare har så bred en anvendelse i køkkenet som tang. Så klar er meldingen fra Nordisk Tang, der høster tang og laver gourmet produkter til daglig brug.

Tang er en hidtil overset og uudnyttet spise på vej frem. Hos Nordisk Tang i Grenå har man sat alle sejl ind for at fremme denne superfood og for at få tang tilbage på spisebordet. Tang kan spises rå, kogt, bagt, ristet, pureret, tørret, granuleret eller friteret. Den kan spises for sig selv, eller den kan indgå i utallige kombinationer med andre kolde eller varme ingredienser.

-  Tang er potentielt den største, uudnyttede fødevareressource i verden og har et hav af egenskaber, som vi endnu kun har set toppen af, lyder det fra Bjarne Ottesen, der er medstifter og Head of Development i Nordisk Tang.

Tang optager en stor del af den kvælstof og fosfor, der bliver udledt fra jorden og omdanner disse næringsstoffer til proteiner, fibre, vitaminer og sunde fedtsyrer.

-  Det skaber en sundhedsbombe og lækkerbisken for mennesker.

EN UUDNYTTET RÅVARE

Der findes 15.000 tangarter på verdensplan og ca. 400 i danske farvande. Kun få bruges til fødevarer – af den simple årsag, at ikke alle arter smager godt. Der er mange variabler, når man taler om tang som spise. Tangarterne har hver deres egenskaber og smag, som bl.a. afhænger af hvornår på året det høstes og smagsmæssigt ændrer den sig også i takt med at de bliver forarbejdet.

-  Er det baconsmagen man går efter, er det søl-tangen der skal frem. Er det en trøffelsmag, så er det derimod Trøffeltang, der med den rette behandling frembringer smagen af trøffel. Vil man gerne tilsætte sin ret en fersk og havlignende smag, så er det blæretangen man skal bruge. Sådan er det hele vejen igennem, forklarer Bjarne Ottesen, og tilføjer, at de altid gerne vejleder deres kunder om tangens indholdsstoffer og muligheder, så de er rustet til at udnytte og implementere den købte tang i madlavningen.

Fælles for tangarterne er umamioplevelsen, der forstærker og afrunder smagsnuancer i maden. Forklaringen er, at tang indeholder glutaminsyre, som er den aminosyre der giver umamismag.

-  Umami giver en hel palet af smagsoplevelser og det er noget som en kulinarisk nørd er meget interesseret i at kunne spille med, siger Bjarne Ottesen med et smil.

For Nordisk Tang handler det om at producere nogle lækre fødevarer, så folk bliver vænnet til at spise tang. Derfor har de involveret en række dygtige kokke og også selv ansat en kok til at udforske tangens muligheder.

-  Kokkene på restauranterne og andre spisesteder er blandt vores bedste venner. De har den kreativitet der skal til for at kunne udnytte tangen på forskellig vis.

NY ÆRA FOR FØDEVARER

Hos Nordisk Tang er man fortaler for, at de nærringsstoffer, mineraler og vitaminer som kroppen har behov for, optages naturligt gennem den daglige føde. Et af de steder, hvor alle kan bruge tang, er som erstatning for det hvide salt.

-  Vi spiser alt for meget salt. Vi kan ikke undvære salt, men når vi har mulighed for at få sunde organisk bundne salte, så skal vi selvfølgelig det. Tang opfylder ens naturlige behov for salt og fjerner samtidig trangen til at tilføje ekstra salt. Det samme gælder i øvrigt i forhold til sukker.

Ifølge Bjarne Ottensen befinder vi os i et interessant paradigmeskifte, hvor fødevarer bevæger sig fra betegnelsen functional food med fokus på sundhed – og sundhed uden brug af kemi, over i en ny æra, hvor fødevarer gerne må have en helbredende virkning.

-  Fødevarer skal ikke blot være sunde, men må også gerne være positive i forhold til at kunne forebygge og helbrede forskellige sygdomme som f.eks. hjertekarsygdomme og tarmsygdomme.

Også i den sammenhæng er tangen kommet i fokus, da tang indeholder bioaktive stoffer, som giver tang en antibakteriel virkning.

-  Jo mere vi forsker i det, jo mere finder vi ud af, at tang har både sundhedsfremmende virkninger, men i stor udtrækning også nogle medicinske virkninger. Der er fortsat meget vi ikke ved om tang, men vi har mange formodninger, som vi kigger nærmere på, slutter Bjarne Ottesen.

__

Forfatter: Pernille S. Asmussen
Foto: Nordisk Tang