Kokke og køkkenchefer kan nu rekrutteres fra lande udenfor EU

Den 1. juli offentliggjorde Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) den såkaldte positivliste for faglærte, som beskriver, hvilke erhverv der har mulighed for at rekruttere kvalificeret udenlandsk arbejdskraft fra lande udenfor EU. Køkkenchefer og kokke er nu på listen.

Officielt er det et krav, at mindst 75 procent af de ansatte i faget har uddannelser på- eller over faglært niveau, for at en stilling kan komme på positivlisten. Det kan restaurationsbranchen ikke leve op til, men er sammen med andre fagligheder, såsom detailslagtere, kontorarbejde inden for finansielt arbejde, anlægsgartnere og møbelsnedkere, alligevel kommet med på listen.

Positivlisten bliver opdateret hvert år den 1. januar og den 1. juli på grundlag af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings undersøgelse af arbejdsmarkedsbalancen.

Kravet for at fastholde pladsen på positivlisten er, at der er mangel på arbejdskraft i det pågældende fag. For at der kan være tale om mangel på kvalificeret arbejdskraft skal en virksomhed kunne påvise en forgæves rekruttering på minimum 20 procent.

Læs mere om ordningen HER.