Ny genåbningsplan rejser mange spørgsmål

Med konkrete datoer for åbning af henholdsvis ude- og indeservering bringer den nye genåbningsplan håb til branchen. Denne gang med coronapasset som skærpet restriktion. Men alt for mange uklarheder skaber bekymring.

Sent i går aftes blev politikerne på Christiansborg enige om en plan for, hvordan genåbningen af samfundet vil foregå. I planen har de aftalt, at samfundet åbner i forskellige faser med to uger mellem hver. På den måde kan man mellem hver fase vurdere, om smitteudviklingen er god nok til, at næste fase kan gå i gang.

Den 21. april åbnes for udeserveringen - den 6. maj for indeservering
Planen inkluderer, som håbet, også en række datoer for den længe ventede genåbning af restaurationsbranchen. I første omgang vil restauranter, cafeer mm. fra den 21. april kunne åbne op for udeserveringen, hvis de da har mulighed for dette. Dog med et krav om, at gæster skal fremvise et gyldigt coronapas, der beviser, at de enten er vaccinerede, har en negativ test eller tidligere har været smittede.

Derefter vil man fra 6. maj også kunne åbne indeserveringen - ligeledes med krav om coronapas. Også spillesteder vil her kunne invitere gæster indenfor.

DRC: Åbning med coronapas kan være risikabelt
Hos DRC er vi positivt stemte over, at den længe efterspurgte plan endelig foreligger. Dog havde vi håbet, at man fra politisk side havde lyttet til anbefalingen om ikke at pålægge branchen coronapasset som yderligere restriktion. Restauratørerne er i forvejen hårdt pressede på både økonomi og ressourcer, og nu pålægges de altså endnu en opgave med at tjekke pas. Derudover er passet et ekstremt usikkert grundlag for restauratørerne at åbne op på:

”Vores helt store bekymring ved coronapasset er, om det vil sende gæsterne væk fra stederne. For det er klart, at hvis de spontane gæster, som trods alt udgør hen mod 60 procent af gæsterne, vælger at lade være eller vælger at gå i detailhandlen, hvor der, mig bekendt, ikke er krav om coronapas, så har vi jo en situation, hvor det er farligt for restauranterne at åbne op. For så er forretningsgrundlaget simpelthen ikke stabilt nok,” udtaler Torben Hoffmann Rosenstock, direktør i DRC, til TV2 News i dag.

For mange ubekendte i ligningen
Derudover rejser planen, ifølge DRC, næsten flere spørgsmål end den besvarer. Kommunikationen i forbindelse med planen giver nemlig ingen afklaring på hvilke restriktioner, man - om nogen - kan forvente vil blive løftet og hvornår. Hvor længe skal forsamlingsforbuddet fx stadig gælde? Og hvad med mundbind, areal- og afstandskrav? Når nu coronapasset introduceres, virker de andre restriktioner overflødige. Og hvad er udsigterne for at hæve kravet om coronapas, i takt med at flere bliver vaccinerede?

Lige nu får DRC rigtig mange henvendelser fra medlemmer med selvsamme spørgsmål. Det er fx medlemmer, der grundet den manglende afklaring ikke ved, om de kan tage imod bookinger. DRC presser på for at få svar, og vi vil løbende sende opdateringer, lige så snart vi ved mere.

Læs den politiske rammeaftale for genåbningsplanen her