Nye EU-regler forbyder salg af mentolcigaretter i Danmark

Fra onsdag d. 20. maj er det forbudt at sælge bl.a. mentolcigaretter og rulletobak med mentolsmag. Det skyldes et EU-direktiv.

Mentolcigaretter må stadig gerne ryges efter den 20. maj 2020, men de vil ikke være at finde på hylderne.

”Fra Sikkerhedsstyrelsen vil vi kontrollere, at der kun er tilladte produkter på butikkernes hylder efter 20. maj. Hvis en forretningsdrivende ikke overholder reglerne, kan det blive straffet med bøde,” understreger Lone Brose, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Selvom EU-forbuddet har stor betydning for mentolrygerne, så har det været meget uklart, om forhandlere kan kommunikere om forbuddet.

Nogle røgtobaksprodukter med mentol bliver nemlig ikke forbudt, f.eks. cigarillos. Men også røgfri produkter vil stadig kunne sælges med mentolsmag. Det gælder f.eks. e-cigaretter, nikotinposer og tobakspindene Heets, som opvarmes med en elektronisk enhed, Iqos.

De røgfri alternativer udleder markant færre skadelige stoffer end cigaretter og anden røgtobak. Men det har været svært for forhandlerne at fortælle mentolrygerne proaktivt om dem.

Hos tobaksproducenten Phillip Morris er de ikke modstander af mentolforbuddet. De går nemlig ind for en direkte udfasning af alle cigaretter, da de anerkender, at røgtobak er et dårligt valgt.

”Men det vil være ærgerligt, hvis brugere af mentolcigaretter nu går over til at ryge andre former for cigaretter. For så er der ikke opnået noget sundhedsmæssigt.”, siger kommunikationschef hos Phillip Morris, Christopher Arzrouni til EkstraBladet.

”Det bedste vil være, at rygerne enten stopper med at ryge eller går over til at bruge opvarmet tobak - såsom Heets til IQOS - tyggetobak, e-cigaretter eller nikotinposer,” fastslår kommunikationschefen.

Find yderligere oplysninger på:

www.mentolforbud.dk

www.sik.dk/nyheder/mentolcigaretter-bliver-forbudt-20-maj-2020