Sådan mindsker du madspild i julen

I julen spiller maden en ganske særlig rolle for os danskere. Men det er også i julen, at mængden af madspild er allerstørst. Derfor kan du og din virksomhed med fordel benytte gode råd til at reducere madspild.

Ifølge Landbrug & Fødevarer smider danskerne mad ud for 1,1 mia. kr. alene i december måned. Det høje tal bekræfter altså tesen om, at der i den grad er brug for en fælles indsats i kampen for at forbedre vores forbrugsvaner.

DRC har gennem en årrække haft et tæt samarbejde med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, som kæmper mod madspild. DRC opfordrer altid branchen til at tænke i de miljøvenlige baner – også i den søde juletid, hvor julefrokosten står for døren.

Igen i år er der gode råd at hente fra Stop Spild Af Mad, som de har lavet i samarbejde med AgroTech. DRC har samlet et lille udpluk af rådene, som kan ses nedenfor, og ellers kan hele listen ses her.

Som restaurant, kantine eller cateringfirma kan du med fordel benytte dig af nedenstående råd:

• Lav portionsanretninger i stedet for at anrette på store fade

• Skift de store buffettallerkener ud med mindre tallerkener

• Skift de store fade ud med mindre fade

• Brug indkøbserfaringer fra tidligere år, når der skal købes ind – og skriv jeres erfaringer fra i år ned, så I har et godt udgangspunkt næste år

• Udregn gennemsnitlig vægt af et julefrokostmåltid – hvor meget kan en enkelt person overhovedet spise. Tommelfingerreglen er ca. 500-700 gr. per voksen inkl. brød

• Overvej om tjeneren kan øse maden op til gæsterne, så de ikke selv øser mere op, end de kan spise

• Undersøg, hvorvidt det er muligt at donere den gode og korrekt opbevarede overskudsmad fra julefrokosten til lokale herberger og væresteder. Kom i kontakt med jeres lokale hjemløseorganisationer via Stop Spild Af Mad's hjemmeside.