Stigning i risikoniveau medfører nye restriktioner

Statsminister Mette Frederiksen har på et pressemøde netop meldt ud, at landet på baggrund af stadig høje smittetal og den nye corona-variant rykkes op på det højeste niveau på risikoskalaen, niveau 5. Samtidig indføres skærpede restriktioner, herunder at forsamlingsforbuddet sænkes til 5 personer.

Med udgangspunkt i den høje positivprocent, det stigende pres på hospitalerne og den nye corona-mutation har indsatsgruppen for covid-19-håndtering i dag vurderet, at landet befinder sig på niveau 5 - det højeste niveau i det varslingssystem, som regeringen introducerede i starten af november.

Det giver anledning til skærpede restriktioner, meddelte statsministeren på dagens pressemøde, og dermed sænkes forsamlingsforbuddet nu til 5 personer, samtidig med at afstandskravet øges fra 1 til 2 meter. Det høje risikoniveau betyder indtil videre ikke en nedlukning af take away-salget, som ellers har været en bekymring blandt mange restauratører.

Når det er sagt, er situationen selvfølgelig stadig alvorlig, og DRC beder restauratører være opmærksomme på, at det nye afstandskrav på 2 m overholdes indenfor i take away-salget - og også gerne udenfor i en eventuel kø.

Derudover forklarede statsministeren på dagen pressemøde, at befolkningen skal indstille sig på, at restriktionerne forlænges ud over den 17. januar. Der var dog ingen indikation af, hvor længe der kan være tale om. Heller ikke tidspunktet for en forsvarlig genåbning ville statsministeren komme ind på, men hun inviterer til en åben dialog om emnet.

OBS: Det skærpede forsamlingsforbud
Når blot det nye afstandskrav og det gældende arealkrav overholdes, skal restauratører ikke foretage sig yderligere i forhold til de skærpede restriktioner. Forsamlingsforbuddet på 5 personer ville kun være aktuelt for restaurationer, hvis de stadig holdt åbent for servering - i så fald måtte hvert selskab max være på 5 personer. Desuden gælder forbuddet ikke arbejdspladser, så man må gerne være mere end 5 personer på arbejde i restaurationen (fx med tilberedelse af udlevering af take-away), forudsat at man har øje for afstandskravet.

Læs mere om varslingssystemet og de dertilhørende risikoniveauer