Undgå madspild til årets julefrokoster

Årets julefrokoster står for døren – men desværre er julen også lig med øget madspild. Derfor har organisationen Stop Spild Af Mad opstillet en række råd til landets kantiner, restauranter og cateringfirmaer for at reducere mængden af madspild.

Julen sætter rekord i madspild. Alene i december smed danske husholdninger i 2015 mad ud for 1,1 mia. kr., viser en rapport fra Landbrug & Fødevarer. Det er dog ikke kun hos de private husholdninger, madspildet øges op til jul. Det gælder også i restaurationsbranchen, hvor gæsternes tallerkner med mad fra julebuffeten sjældent efterlades helt tomme.

Ifølge tal fra Miljøstyrelsen smider landets professionelle køkkener cirka 60.000 ton mad ud om året. Og selvom hoteller og restauranter årligt står for den mindste andel af madspild med fire procent, mens husholdninger og detailhandlen henholdsvis står for 36 procent og 23 procent, kan restaurationsbranchen stadig reducere mængden af madspild, som er en miljø- og klimamæssig belastning.

Stop Spild Af Mad har opstillet en række råd til at reducere madspild i kantiner, restauranter og cateringfirmaer ved årets julefrokoster.

Gode råd om at undgå madspild til firmajulefrokosten fra Stop Spild Af Mad 

  • Brug tallerkenanretning i det omfang det kan lade sig gøre.
  • Lav portionsanretninger i stedet for at anrette på store fade.
  • Skift de store buffettallerkner ud med mindre tallerkner.
  • Skift de store fade ud med mindre fade.
  • Brug indkøbserfaringer fra tidligere år, når der skal købes ind – og skriv jeres erfaringer fra i år ned, så I har et godt udgangspunkt næste år.
  • Synliggør at I arbejder med at begrænse madspildet. For eksempel via opslag, på intranettet eller skiltning.
  • Fortæl om resultatet af jeres indsats – og brug erfaringerne næste år.
  • Overvej at indføre et ”frameld gebyr”, så man betaler, hvis man melder fra til julefrokosten i sidste øjeblik.
  • Udregn gennemsnitlig vægt af et julefrokostmåltid – hvor meget kan en enkelt person overhovedet spise. Tommelfingerreglen er ca. 500-700 gr. per voksen inkl. brød.
  • Lav tabeller med råvareforbrug pr. person. For eksempel hvad de spiser af brød, sild, ost, kød, ris a la mande, osv.
  • Undersøg hvorvidt det er muligt at donere den gode og korrekt opbevarede overskudsmad fra julefrokosten til lokale herberger og væresteder. Kom i kontakt med jeres lokale hjemløseorganisationer via Stop Spild Af Mads hjemmeside.

Der findes gode grunde til at forhindre madspild i restaurationsbranchen. Det er godt for miljøet, styrker virksomheders bæredygtige profil og reducerer udgifter til både indkøb og affaldsbehandling.