Vælg en side

7 tips til at fortrylle dine gæster med julemusik

9. december, 2022Branchen

Af Lise Michaela Lodahl, kommunikationsansvarlig i Koda marked

Julen er over os, og for mange restauratører er det den vigtigste sæson på året. Det gælder om at tiltrække gæster og give dem en god oplevelse. Og her kommer julemusik ind i billedet. Så selvom dine medarbejdere allerede søger alternative versioner af Last Christmas, så er der god grund til, at du forholder dig til de juletoner, der ryger ud gennem højtalerne den næste måned. Undersøgelser viser, at over 40% vil blive længere på en restaurant eller i en bar og 20% vil bruge flere penge, hvis musikken tiltaler dem. Det gælder også julemusik. Her er 7 tips til at fortrylle dine gæster med julemusik, så de bliver lidt længere.

1) Tænd for julemusikken – nu!

Vi ved fra undersøgelser, at over 81% af gæster i restaurationsbranchen bemærker den musik, du spiller for dem. Musikken har således en enorm indflydelse på dine gæsters oplevelse, når de besøger dig. Det gælder også for julemusikken, hvor 56% af gæsterne kan lide at høre julemusik, når de går ud. Derfor bør du tænde for julemusikken med det samme, hvis du ikke allerede har sat julefavoritterne i rotation på din playliste. Dine gæster kan lide det, og det giver dem en ekstra god oplevelse, når de besøger dig.

2) Spil èn julesang hver 10. minut

Selvom julemusikken nu blæser ud af dine højtalere, så glem ikke din eksisterende musikstil. Skru langsomt op for procentdelen af julemusikmåneden ud, så du tilbyder både gæster og medarbejdere et varieret udvalg af musik. Helt konkret kan du lave en playliste, hvor du spiller én julesang pr. 10 minut. Du kan med fordel også lave differentierede playlister til formiddag, eftermiddag og aften, hvor du varierer tempoet i sangene, så musikken matcher gæsternes stemning.

3) Match dit valg af julemusik med dit brand

Hvordan sætter du normalt stemningen for dine gæster og medarbejdere? Spiller du brasiliansk jazz, 80’er hits eller måske indierock for dem? Husk, at du kan finde et hav af variationer af de gængse julehymner i lige den genre, der matcher dine gæsters musikstil. Vælger du alternativ julemusik, der matcher dit brand, formår du både at skille dig ud, og du får gæsterne til at lytte ekstra godt efter.

4) Undgå at spille de samme sange igen og igen og …

Hvor fristende det end er at sætte ”Julesange du kender”-playlisten på repeat, så vent et øjeblik. Undersøgelser viser nemlig, at gæster ikke bryder sig om at høre julemusik, hvis den er for repetitiv. Derfor bør du undgå, at julemusikken overtager hele din playliste i julemånederne. Med en musiklicens har du adgang til mere end 22 millioner værker, så du ikke skal nøjes med at spille de samme tre julesange igen og igen og …  Hvis ikke du vil skræmme dine gæster og medarbejdere væk, så find et stort udvalg af de mange julesange, der florerer derude. Det vil give dine gæster og medarbejder et smil på læben og en bedre oplevelse, så de bliver længere – og måske kommer de endda igen.

5) Glem ikke juleklassikerne

Selvom du nu spiller et bredt udvalg af julesange, der passer til din forretning, så glem ikke klassikerne. Der er en grund til, at mange af de samme julesange har ligget i top 10 de sidste mange år – fordi de virker, og fordi de sætter gang i følelserne hos dine gæster. Selv den perfekte indie-version af All I Want For Christmas kan sagtens mixes med de originale versioner. Du kan lade dig inspirere af Kodas rapportering over de 10 mest spillede julesange:

THIS CHRISTMAS
SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN
LAST CHRISTMAS
CHRISTMAS (BABY PLEASE COME HOME)
ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS YOU
THE CHRISTMAS SONG
HAPPY XMAS (WAR IS OVER)
ROCKIN' AROUND THE CHRISTMAS TREE
HAVE YOURSELF A MERRY LITTLE CHRISTMAS
DO THEY KNOW IT'S CHRISTMAS

6) Spørg dine medarbejdere til råds

Undersøgelser viser, at 77% af medarbejdere selv mener, at de er mere produktive, når der spilles baggrundsmusik i en forretning. Alene det er en glimmerende årsag til at tage dine medarbejdere med på råd, når du vælger musikken. Selvfølgelig skal du have din egen musikstrategi. Men dine medarbejdere bruger mange timer sammen med gæsterne og ser, hvordan gæsterne reagerer på musikken, så de ved, hvornår tempoet og volumen skal tilpasses stemningen. Dine medarbejdere har helt sikkert også fingeren på pulsen og kender de nyeste julesange. Så spørg, hvilke julesange, de anbefaler.

7) Få adgang til de ældste og bedste julehits

Du kan få adgang til de ældste, bedste og nyeste julehits, som går lige i julehjerterne på dine gæster med en musiklicens hos Koda. Og vælger du at arrangere en julekoncert med det lokale kor i din forretning, skal du også huske at skaffe dig en musiklicens. Musiklicensen eksisterer, så komponister og sangskrivere får betaling, når deres musik bliver spillet i offentlige sammenhænge. Hvis du streamer musik, bør du også sikre dig, at din streamingtjeneste er erhvervsgodkendt – se listen over godkendte streamingtjenester her.

Nu er det bare at dykke ned i universet af julehits og finde den version, der passer bedst til dig, dine gæster og dine medarbejdere. God fornøjelse.

Vil du vide mere om

vores arbejde?