Vælg en side

Fødevarestyrelsens kontrolkampagne – det her, skal du være opmærksom på

11. april, 2025Bæredygtighed // Branchen // Fødevarer // Jura

Har du styr på din kølekæde? Fødevarestyrelsen laver i hele 2025 kontrol på brud på kølekæden som en del af deres ”light kontrolkampagne”. Det betyder, at du kan få besøg af fødevarestyrelsen, hvor de vil tjekke dine procedurer for kølekrævende fødevarer.

Fødevarestyrelsen kommer blandt andet til at kontrollere proceduren for kølekrævende fødevare, når de er ude for køl i forbindelse med tilberedning eller anretning. Derfor er det en god ide, hvis du tænker over, hvad din procedurer er, for at sikre at kølekrævende fødevare holder deres sunde temperatur.

Fødevarestyrelsen har valgt at målgruppen for kontroller er detailvirksomheder – det indbefatter:

  • Caféer
  • Bagere
  • Pizzeriaer
  • Sandwichbarer
  • Delikatesseafdelinger
  • Smørrebrødsbutikker

Krav til køling af fødevarer

Fødevarestyrelsen vejleder, at for at sikre fødevaresikkerheden bør kølekæden generelt holdes ubrudt. Alligevel opstår der situationer, hvor det er nødvendigt midlertidigt at tage fødevarerne ud af køl, eksempelvis under tilberedning og servering. Derfor skal du være opmærksom på, at hvis du ønsker at forberede fødevarer på forhånd, skal fødevarerne straks efter forberedelsen igen nedkøles til de krævede temperaturer. Det afgørende er, at fødevarerne ikke efterlades uden køling uden aktiv håndtering.

Generelt gælder, at kølekrævende fødevarer ikke bør opbevares uden køl i længere tid end tre timer. Virksomheder kan dog vælge at overskride tidsrammen, hvis de gennemfører en risikovurdering og kan dokumentere, at en længere periode uden køl ikke udgør en sundhedsmæssig risiko.

For restauranter er reglerne en smule anderledes. Restauranter må gerne foretage den nødvendige klargøring af fødevarer i god tid, så længe de køles igen ved den krævende temperatur. Du kan læse de specifikke krav her: 26. Kølekrav for fødevarer - Fødevarestyrelsen

Du kan læse mere om kampagnen her: Fødevarestyrelsens hjemmeside

Hvis du har spørgsmål, så tag fat i DRC's Klima- og Fødevarepolitiske Chef, Jakob Zeuthen, på jaz@thehost.dk

Vil du vide mere om

vores arbejde?

Danmarks Restauranter & Cafeer, DRC, er restauratørernes brancheorganisation, som tilbyder medlemskab til alle danske restauranter, cafeer, barer, diskoteker, hoteller og overnatningssteder m.m.