Debat: Gør Det Økologiske Spisemærke permanent og kom i hus med målene
19. september, 2025Bæredygtighed // Branchen // FødevarerRegeringen vil have den danske befolkning til at følge kostrådene. Den vil reducere madspildet og fordoble både det økologiske areal og det økologiske salg.
Det er mange dagsordener, der skal løftes på samme tid. Heldigvis er der Det Økologiske Spisemærke, der kan hjælpe målsætningerne på vej. Det ved regeringen. Den har sat penge af til Det Økologiske Spisemærke i 2026, og det skal der lyde ros for. Men hvad så bagefter? Forhåbentligt bliver Det Økologiske Spisemærke også prioriteret på de Finanslove, der følger efter.
Alligevel er vi mange aktører inden for hele fødevareværdikæden, der står spørgende overfor situationen. Hvorfor er der ikke sikret en varig finansiering af Spisemærket i Finanslovsforslaget?
Ofte kender man udfordringen, men er søgende efter en løsning. Her kender vi og regeringen udfordringen og har et redskab, hvis effekt er kendt. Alle erfaringer viser, at ud over, at mærket motiverer køkkenlederne til at tage økologi ind på menuen, så får planter højere prioritet, når køkkener får Det Økologiske Spisemærke, og madspildet går ned. Det er den måde, de ofte kan få økologien på bordet inden for samme budget. Det er godt for klimaet, drikkevandet, vandmiljøet, biodiversiteten, naturen, dyrevelfærden og for os selv, der får mad uden risiko for pesticidrester. Samtidig understøtter det lave forbrug af medicin i økologien en tilgang, hvor man arbejder for at styrke både menneskers og dyrs sundhed i det, der kaldes et One Health-perspektiv.
Vi har sagt det før, men gentager det gerne. Det kræver forberedelse og investering at gøre sit køkken klar til økologi. Der skal findes leverandører, laves om i menuer, der skal blive mere planterige, introduceres nye arbejdsgange og investeres i systemer til at dokumentere økologien. Det sætter køkkenerne kun gang i, hvis de ved, mærket eksisterer de næste mange år.
Derfor er vores opfordring klar. Fjern nu den tilbagevendende usikkerhed, I skabte, da I første gang, siden mærkets fødsel i 2009, fjernede midlerne i 2023 og måtte lave en akut redningsmanøvre, inden alle gik på juleferie, for at sikre dets eksistens. I har lige relanceret Danmarkskortet over spisesteder med Det Økologiske Spisemærke, så måske kan I heller ikke selv forestille jer at nedlægge et mærke, der er så populært. Et mærke der har vist dets berettigelse, og som er kopieret af flere andre EU-lande, efter de har besøgt Danmark for at lære, hvordan vi er blevet økologiske verdensmestre. Hvis det er tilfældet, kan vi vel lige så godt slå det fast én gang for alle og give det en permanent placering på lige fod med det statskontrollerede røde Ø.
Afsendere af indlægget:
Michael Kjerkegaard: Forperson, Økologisk Landsforening
Kirsten Lund Jensen: Økologichef, Landbrug & Fødevarer
Michael Allerup: Næstformand og talsperson for bæredygtighed, Kost og Ernæringsforbundet
Saoirse McKeever Andersen: Fagchef for fødevarer Dansk Erhverv
Jakob Scharff: Branchedirektør, DI Service
Karsten Felvang: F&B Director Scandic
Anne-Sofie Hattesen: ESG-chef, Compass Group
Pernille Hougaard: Marketingchef, Dagrofa Foodservice
Vivi Kjersgaard: Bæredygtigheds- og konceptvarechef, Hørkram
Jan Kristensen: Development Manager, Dansk Cater
Tine Skriver: Fødevarechef HORESTA
Morten Enni Hassing Schlichtkrull: Head of Food Product & Performance – Operations Performance, ISS Facility Services A/S
Peter Rønn-Petersen: Direktør Meyers Madhus
Jakob Zeuthen: Klima- og fødevarepolitisk chef, Danmarks Restauranter og Cafeer
Ronny Saul: Jespers Torvekøkken
Anne Mette Knudsen: FOOD by Coor, Divisionsdirektør
Mona Carøe Jensen: Cheføkonoma, Patientkøkken, kantine og ernæringsklinikken, Regionshospitalet Randers, Forperson køkkenudvalget Økologisk Landsforening
Birte Brorson: Øko++ rådgivning af professionelle køkkener i bæredygtig drift
Rune-Christoffer Dragsdahl: Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
Trine Langhede: Rådgiver, Bioressourcer og Fødevarer, Rådet for Grøn Omstilling
Samtidig understøtter det lave forbrug af medicin i økologien en tilgang, hvor man arbejder for at styrke både menneskers og dyrs sundhed i det, der kaldes et One Health-perspektiv.