Vælg en side

DRC om sommerpakken: ”Positivt med anerkendelsen – det føles dog lidt som en dråbe i et glas vand”

4. juni, 2021Politik
Pressemeddelelse

Indian Summer Pakken, som Erhvervsministeren har navngivet sommerpakken, kommer med noget af det helt rigtige. Det er bare for lidt og for ufokuseret i forhold til de hårdest ramte brancher. Det mener Danmark Restauranter og Caféer. Som supplement ønsker branchen sig flere muligheder for at tjene sine penge selv – uden de mange restriktioner, som rammer hårdt på likviditeten.

Brancheorganisationen havde tidligere på året sendt en ønskeseddel til regeringen og folketingets partier om branchens ønsker til blandt andet en genstartspulje på til restauratørerne til brug i coronasikring, til uddannelse, digitalisering mv. samt en kommunal pulje til aktivitetsfremme i branchen.

Derudover bad man, om at få storbyerne og forlystelsesparkerne - som desværre blev glemt i sidste års sommerpakke – med i den nye pakke, fx ved at give rabat på transport med S-tog, letbaner, metro og busser samt at tildele forlystelsesparkerne samme mulighed for at sætte priserne ned som museer o. lign. Heldigvis har første ønske fundet vej ind i den nye aftale.

Pengene falder på et tørt sted
”Der kommer en pulje penge til virksomhederne i branchen og en saltvandsindsprøjtning til projekt Comeback Copenhagen. Det er positivt, men pengene falder på et meget tørt sted. Det bliver en meget lille dråbe i et stort glas vand,” udtaler Freja Brandhøj, politisk chef i DRC og fortsætter:

”Hvis alle restauratører søger puljen på de 35.000 kr., vil der kun være midler til ca. 2.000 restauratører. I aftalen fremgår det nemlig, at ved ansøgninger udover de 2.000, vil pengene fordeles forholdsmæssigt. Det vil altså sige, at hvis alle de cirka 17.000 restauranter, der findes i Danmark, vælger at søge, så får de kun omkring 4.000 kr. hver”.

”Det betyder, at der nu i allerhøjeste grad er behov for at se på gældsafvikling, udfasning af restriktioner og stimuli. Ellers bliver det svært for branchen at se fremtiden klart.”

Store forhåbninger til 9. juni
Med pakken udtrykker partierne en intention om at hjælpe de mest udsatte brancher. Det er positivt, at oplevelsesbranchen anerkendes, for alle aktørerne er hårdt ramt og står lige nu med flere restriktioner, end de gjorde sidste år ved samme tid. Især er det positivt, at pakken bl.a. indeholder billigere indenrigsrejser i sommerperioden som sidste år, støtte til turismeerhvervet og tiltag målrettet kultur- og fritidslivet.

”Anerkendelsen er værdsat, men det er en millionløsning til en milliardudfordring. Nu glæder vi os til at se, om aftalepartierne i næste uge vil imødekomme os yderligere i form af at fremlægge en plan for en udfasning af restriktioner. Restriktioner, der hver uge koster branchen millioner af kroner,” siger Freja Brandhøj.

”I Danmarks Restauranter og Caféer ser vi også frem til en plan for branchens gældsafvikling og en dialog om stimuli i form af en permanentliggørelse af det skattefrie gavekort til oplevelsesbranchen, et fuldt fradrag til erhvervslivets brug af branchen og andre økonomiske virkemidler, der kan hjælpe til at skabe mere likviditet over de næste hårde år,” afslutter Freja Brandhøj.

Vil du vide mere om

vores arbejde?