Vælg en side

HAR DU TJEK PÅ DIN VIRKSOMHEDSEMBALLAGE?

25. marts, 2024Bæredygtighed // Branchen

Fra 1. april 2024 og inden den 31. august 2024 skal du registrere din virksomhed, hvis du er ”producent”. Du skal indrapportere den forventede affaldsmængde for emballagen for 2024 hos Dansk Producentansvar (DPA).

Fra 1. juli 2025 bliver alle danske virksomheder, der importerer eller påfylder emballager, økonomisk ansvarlige for deres emballageaffald. EU vedtog i 2018 vedtog et direktiv om udvidet Producentansvar for emballager for at sikre, at langt mere emballage bliver genanvendt eller genbrugt. Danske virksomheder, der er omfattet, skal derfor betale for at få håndteret den affaldsemballage, de genererer. Betalingen skal ske i forhold til emballagen genanvendelighed eller om de genbruges målt op imod fastlagte miljøgraduerede bidrag.

VIGTIGT AT VIDE:

  • Producentansvaret anviser særlige regler for take-away-emballager, som engangskopper og tallerkener, der bruges på farten til at indtage kaffe og måltider.
  • Hvis man selv sætter disse engangsemballager på markedet i Danmark, er man som med de øvrige emballager, omfattet Producentansvaret.
  • Hvis man får fremstillet take-away-engangsemballager med egen fysiske udformning og bringer det på marked er man omfattet
  • Hvis du selv påtrykker navn eller logo, er du ikke omfattet.
  • Indkøber man direkte take-away-engangsemballager fra en dansk producent eller grossist er man ikke omfattet.

Hvad skal indberettes:

  • Hvis din virksomhed genererer mindre end 8 ton omfattet emballageaffald årligt kan indberetningen inden 31. august 2024 ske alene på baggrund af mængder.
  • Er mængden 8 ton eller mere skal indberetningen ske i forhold til de miljøgraduerede bidrag, eksempelvis plasttype.

Det er dit ansvar

Det er din virksomheds pligt at undersøge, om virksomheden er omfattet af reglerne om producentansvar på emballage og du kan få vejledning hos Dansk Producentansvar (DPA) om din emballager er omfattet af producentansvaret. Hvis du søger vejledning hos DPA, er det vigtigt at du har orienteret dig om reglerne for det udvidede producentansvar. Kontakt gerne DRC inden så vi kan rådgive dig.

Læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside Emballage - Miljøstyrelsen (mst.dk) og hos Dansk Erhverv https://www.danskerhverv.dk

Læs bekendtgørelsen om registrering og indberetning af emballage her.

Endelig kan du tilmelde dig kollektivordningen, der kan hjælpe med vejledning, webinarer og efter ikrafttrædelse med konkret opfyldelse af forpligtelser. DRC anbefaler indmeldelse i den kollektive ordning VANA

I løbet af foråret afvikler vi også webinar om producentansvaret.

Hvis du har flere spørgsmål så tøv ikke med at kontakte Klima- og Fødevarepolitisk chef Jakob Zeuthen på jaz@thehost.dk eller på 71921747

Vil du vide mere om

vores arbejde?

Danmarks Restauranter & Cafeer, DRC, er restauratørernes brancheorganisation, som tilbyder medlemskab til alle danske restauranter, cafeer, barer, diskoteker, hoteller og overnatningssteder m.m.