Foråret er over os, og genåbningen står for døren. Alle restauratører tripper for at tage imod gæsterne, men meget skal nås inden da.
I DRC vil vi gerne assistere dig i forberedelserne. Derfor har vi samlet alle de guides og huskelister, som du kan have brug for, når du skal klargøre restaurationen og have medarbejderne tilbage i rutinerne. Få fx tjek på personalepolitik og ansættelseskontrakter; overblik over kompensation og deadlines; og styr på coronapas og skiltning. Vi giver også inspiration til omstillingsprojekter, som du med fordel kan sætte i gang, mens du har tiden.
Over de kommende dage vil du modtage guides, huskelister og nyttige links fordelt på en række temaer - hold øje med 'Klar til genåbning'-mærket. Vi starter med Fødevarestyrelsens tjekliste og guides - god fornøjelse!
Fødevarestyrelsens tjekliste og guides
Ingen kender dit køkken bedre end dig og dine medarbejdere, og måske er I allerede i fuld gang med at gøre rent og lægge ordrer ind hos leverandørerne. Derudover kan det være en god idé at benytte tiden til at oplære eller genoplære medarbejderne på en række områder, fx i egenkontrol og den korrekte temperaturbehandling af råvarer.
Fødevarestyrelsen har lavet en tjekliste til restauranter, cafeer, kroer mv., der kan være med til at gøre jer helt klar til genåbningen. Gå listen igennem, og se om du har tjek på det hele. Du kan læse mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Har jeg styr på rengøringen? Har jeg gjort rent alle steder?
→ Se film om rengøring i fødevarevirksomheder
→ Læs om hygiejne og indretning af fødevarevirksomhed
→ Rengør alle maskiner, f.eks. espressomaskiner, opvaskemaskiner, ismaskiner, drikkeanlæg mv.
→ Bestil serviceeftersyn til de anlæg, som du ikke selv kan rense og reparere.
Har jeg styr på mine fødevarer, egenkontrol og gode arbejdsgange?
→ Læs om egenkontrol og risikoanalyse
→ Få hjælp til at lave skriftlig risikoanalyse
Har jeg styr på holdbarheden? Er nogle af mine varer blevet for gamle?
→ Tjek også frysevarer, kolonialvarer og drikkevarer.
→ Læs om holdbarhed og korrekt opbevaring
Har jeg styr på temperaturerne? Det gælder både køleopbevaring, varmebehandling og nedkøling
→ Tjek at termometre og termostater virker.
→ Prøv Fødevarestyrelsens beregner til sikker varmebehandling, nedkøling og varmholdelse
→ Læs om nedkøling, optøning og krav til fødevarer
Har jeg styr på skadedyrssikring?
→ Tjek fødevarer og lokaler for spor af skadedyr, f.eks. mus, rotter, møl, fluer.
→ Tjek f.eks. at døre og vinduer lukker tæt, og afløbsriste er fastmonteret.
→ Læs om skadedyr i fødevarevirksomheder
Har jeg styr på mine leverandører? Du skal kunne dokumentere, hvor du får dine varer fra
→ Sådan sikrer du, at dine varer kan spores
Husk corona-retningslinjerne for din branche: Skiltning, håndsprit, afstand, mundbind mv.
→ Læs om krav og anbefalinger til restauranter, caféer og øvrige serveringssteder på erhvervsstyrelsen.dk
→ Læs om hvordan Fødevarestyrelsen kontrollerer fødevarevirksomheder
Husk at introducere nye medarbejdere til virksomhedens gode arbejdsgange, personlig hygiejne m.m.
→ Læs om uddannelse af personer i fødevarevirksomheder