Vælg en side

Må man afvise en gæst, der har en hjælpehund med?

12. december, 2023Branchen // Jura

Som udgangspunkt er det op til restauranten eller caféen at bestemme, om gæster må medbringe deres hunde, så længe hundene alene befinder sig i serveringsområdet. Det er restaurantens eller caféens ansvar at sikre, at kæledyrene ikke opholder sig i produktionsområder, og at der ikke er risiko for kontaminering af fødevarer.

Der gælder dog særlige regler for hjælpehunde, da disse hunde er trænet på en særlig måde til opfyldelse af særlige formål.

Ifølge handicapdiskriminationsloven, må man ikke udsætte en anden person for direkte eller indirekte forskelsbehandling på grund af dennes handicap.

Indirekte forskelsbehandling kan forekomme, hvis en restaurant eller café ikke vil tillade, at en gæst med et handicap medbringer sin hjælpehund.

Det er fortsat restauranten og caféens ansvar at sikre, at der ikke sker kontaminering af fødevarer, hvis der er hjælpehunde til stede, og der kan derfor godt være saglige fødevarehygiejniske grunde til, at hjælpehunde ikke må være i restauranten eller caféen. Dette kan fx være tilfældet, hvis der er åbent køkken, så maden produceres i serveringsområdet uden alternative muligheder for servering.

En generel afvisning af gæster med hjælpehunde vil dog være i strid med loven, hvilket kan medføre en godtgørelse til gæsten.

Vil du vide mere om

vores arbejde?

Danmarks Restauranter & Cafeer, DRC, er restauratørernes brancheorganisation, som tilbyder medlemskab til alle danske restauranter, cafeer, barer, diskoteker, hoteller og overnatningssteder m.m.