Vælg en side

Nattelivet åbner – Men menneskene bag far fået økonomiske og mentale tæsk

21. august, 2021Politik

Pressemeddelelse d. 31/08/21

Nattelivet åbner! Følelsen vi har savnet, når dansegulvet vibrerer, er tilbage, men menneskene bag har fået både økonomiske og mentale tæsk.

Nattelivet åbner, festen starter, coronapasset skal fremvises lidt endnu, men arbejdskraften mangler og indtjeningen over de næste måneder er afgørende. Genåbning er sød musik i nattelivets ører, men krisen har sat sine spor – ikke mindst på mentaliteten hos de mange ejerledere bag de sociale oplevelser. Og hvem er menneskene bag de mange sjove og mindeværdige oplevelser, som vi alle sammen husker fra vores adskillige byture, dates og mærkedage? Og hvordan står det egentlig til derude?

I Danmarks Restauranter og Caféer (DRC) glæder vi os over genåbningen, men vi kalder samtidig på langt mere kærlighed til branchen, der leverer netop den til mange af os. For hvor har du mødt din nuværende partner? Hvor mødes du med dine bedste venner? Hvor lander du efter dine mærkedage og hvor fejrer du de afgørende milepæle i dit liv og din karriere? Det gør du i restaurationsbranchen – og i nattelivet. De leverer glæde, oplevelser og minder for os alle – og nu er det tid til, at vi spørger, hvad vi kan gøre for dem, frem for hvad de kan gøre for os.

Den 11. marts 2020 blev vores land lukket ned med følgende ord fra statsminister Mette Frederiksen; ”Det bliver hårdt. Situationen kommer til at stille kæmpe krav til os alle sammen.” Der skulle gå 1 år og 6 måneder før nattelivet kunne åbne igen, så ja det har været hårdt, og ja der har været stillet store krav til branchens samfundssind – både økonomisk og mentalt,

Derfor kommer denne pressemeddelelse til at tage temperaturen på tilstanden ude hos ejerlederne i nattelivet netop nu. Når vi spørger Peder Blak fra The Old Irish Pub, Lasse Wiwe fra NoHo Partners og Bjarke Reventlow fra bl.a. The Jane og ZOO bar, så glæder de sig meget til at åbne, men de går samtidig med en nervøsitet i maven for den nærmeste fremtid og for branchens image.

”Vi glæder os ustyrligt meget til genåbningen og til at se de lokaler, der har stået gabende tomme i 18 måneder, blive fyldt med glade gæster. Jeg er sikker på, at det bliver et brag af en fest”, udtaler Lasse Wiwe fra NoHo Partners.

Der er dog en vis bekymring i al glæden, for Bjarke Reventlow er også bekymret: ”Det er fedt at arbejde sig hen mod en åbning, men jeg har det lidt som, når man er ved at færdiggøre renoveringen af sit hus, og man godt ved, at regningen bliver meget, meget højere, end man oprindelig havde troet, udtaler Bjarke Reventlow, som smiler, mens han fortæller, at han har opdaget en ny diagnose, som er en slags E-boks-fobi. Bjarke har nemlig adskillige gange i løbet af de seneste år modtaget indkrævninger fra fx udlejere, som skulle betales inden for 6 dage, hvis sagen ikke skulle falde for inkasso. Vel at mærke udlejere, som han havde bedt om henstand hos, fordi han stadig ikke havde modtaget sin kompensation for faste omkostninger fra staten.

Der er ikke mere at komme efter
I branchen er man chokeret over håndteringen af coronakrisen og den ’hånd’, der angiveligt skulle holde hele branchen oppe og bære dem igennem krisen, men som viste sig at kunne bære færre end antaget. Adm. direktør og ejer Peder Blak fra The Old Irish Pub understreger, at det har været en lang og opslidende krise: ”På sådan en glædens dag kan jeg godt et øjeblik komme til at glemme det seneste halvandet år. Men der er ingen tvivl om, at vi har trukket et læs, der er langt større, end hvad man kan forvente af vores branche. Vi har vel nærmest skulle køre bil i blinde og bare håbe på, at vi kunne blive på vejen i mørket. Det har været meget småt med Mette Frederiksens opbakning til vores branche, og vi kommer til at betale regningen for dette i mange måneder – ja år – frem.”

I nattelivet frygter man endnu en nedlukning, selvom statsministeren i sidste uge slog fast, at regeringen og sundhedsmyndighederne ikke aktuelt forventer flere omfattende, landsdækkende nedlukninger:
”Kommer der en ny situation, håber jeg, at alle har for øje, at når de bredeste skuldre bærer det tungeste læs, er skuldrene her nu papirstynde. Vi kan ikke i vores del af erhvervslivet løfte mere. Der er ikke mere at komme efter”, understreger Bjarke Reventlow.

Den økonomiske situation er katastrofal
”Nattelivet står over for en genåbning efter 18 måneders stilstand og en enorm udhuling af deres økonomi. De står alle i gæld til udlejere, banken og det offentlige – og med ventetid på udbetalinger af kompensation og en manglende afklaring på gældsafviklingen er det afgørende at kunne åbne op og skabe omsætning uden restriktioner og med den nødvendige arbejdskraft. Jeg håber at regeringen leverer netop det inden for nær fremtid.”, siger Freja Brandhøj, politisk chef i DRC og fortsætter:

”Krisen i denne branche er skabt på baggrund af politiske beslutninger, derfor er det også kun rimeligt at vi kræver politiske løsninger for at komme ud af den”.

Nu åbner branchen uden restriktioner [fra den 10. i hvert fald] – det er positivt – men vi står stadig over for massive problemer ift. mangel på arbejdskraft, manglende afklaring på gældsafviklingen, og at vi går ind i en periode med en naturlig lavere omsætning i efteråret. Der er brug for politiske løsninger her og nu, hvis vi som branche skal undgå konkurser over de kommende 2 år. Vi er glade for at nattelivet også åbner nu – og vi håber, at danskerne allerede har kridtet danseskoene og er klar til at skabe noget vækst og masser af smil og gode mindeværdige oplevelser.

Baggrundsviden om DRC (Danmarks Restauranter & Caféer)
Danmarks Restauranter og Caféer (DRC) er en brancheorganisation af restauratører for restauratører. DRC arbejder for at forbedre vilkårene for restauratører og varetager medlemmers interesser over for myndigheder og politikere på landsplan og regionalt. DRC er med sine 1.500 medlemmer restaurationsbranchens største repræsentant.

For mere info og materialer:
Kontakt politisk chef, Freja Brandhøj
M. +45 53689889
fbr@thehost.dk

For kommentarer fra nattelivet:
• Lasse Wiwe, NoHo Partners: 26 18 77 77
• Maria Krüger Torp, The Old Irish Pub: 26 25 62 30
• Bjarke Reventlow, The Jane, ZOO Bar m.fl.: 61 69 21 64

For mere om info om Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC):
Besøg www.thehost.dk

Vil du vide mere om

vores arbejde?