Vælg en side

Ny kæberyster til nattelivet, catering og julefrokoster– hvor er planen?

9. december, 2021Politik

Der er over de seneste dage gået chokbølger gennem en branche, der på forhånd er presset til det yderste. Danmarks Restauranter & Caféer, DRC, anerkender de sundhedsfaglige argumenter for at inddæmme smitten, men er frustrerede over manglen på en klar plan, en plan man forgæves har efterspurgt hos regeringen i månedsvis. Det er ikke mere end en måned siden, at vi fik besked på, at coronapasset var ’supervåbnet’, der skulle holde branchen åben hele vinteren – og det er ikke mange dage siden sagde Erhvervsministeren udtalte, at man roligt kunne deltage i julefrokosten. I dag står vi med en lang række restriktioner, en nedlukning af nattelivet og en myndighedsanbefaling om, at julefrokoster aflyses, men altså ingen plan for hvordan vi kan sikre, at virksomhederne ikke kollapser.

Så hvad er planen egentligt? Det spørgsmål stiller alle i nattelivet og restaurationsbranchen lige nu efter, at regeringens pressemøde præsenterede branchen for nye restriktioner. Restriktioner, som rammer den branche, der har holdt så hårdt for under første og anden nedlukning, og, som for nattelivets vedkommende, kun har nået at have haft åbent i tre måneder efter 18 måneders stilstand.

Afviklingen af branchens anseelige coronagæld truer lige om hjørnet – og det var i forvejen svært at gå i banken og anmode om lån, når man samtidig i offentlighedens øjne nu må blive opfattet som et risikoerhverv, der skal lukkes ned som det første for at inddæmme smitte. Den nye usikkerhed om hvor længe nedlukningen varer og hvor meget kompensation, der kan opnås, er i den forbindelse også altødelæggende.

Direktør i DRC, Torben Hoffmann-Rosenstock uddyber: ”I restaurationernes økonomi er der ikke luft til at bære flere omkostninger, så der er brug for at branchen får 100% kompensation for medarbejderomkostninger og lineær kompensation for faste omkostninger.”

I DRC mener vi, at regeringen skylder branchen et klart svar og en klar plan for de nye restriktioner.
En plan for 1) den offentlige gældsafvikling der lurer om allerede 4 måneder, 2) stimuli i form af en forlængelse af det skattefrie gavekort som alternativ til julefrokostaflysningerne i år, 3) fuld og lineær kompensation, 4) 100 % lønkompensation til de tvangslukkede brancher, 5) en løsning på problematikken angående statsstøtteloftet, så de virksomheder der allerede har ramt det har mulighed for kompensation og 6) kompensation for let fordærvelige vare, hurtigt – så de der har købt stort ind til julefrokosten om allerede to dage ikke mister mere omsætning end højst nødvendigt.

Direktør i DRC, Torben Hoffmann-Rosenstock udtaler: ”Sårene i branchen fra de tidligere nedlukninger er ikke helet endnu, langt fra og vi har flere gange og i månedsvis prøvet at få regeringen i tale om eksempelvis en længere afdragsperiode for coronagælden og en klar plan for, hvad man som erhvervsdrivende kan forvente. Det er på høje tid at få arbejdshandskerne på og få set tingene i det rette perspektiv, så man ikke ender med at save benene af branchen.”

For yderligere info og kommentarer:
Lars Bjerregaard, Presse- & Kommunikationschef i DRC, 93404924, lbj@thehost.dk

Vil du vide mere om

vores arbejde?