Vælg en side

Ny trepartsaftale holder virksomheder på pinebænken

10. december, 2021Politik
Forside » Ny trepartsaftale holder virksomheder på pinebænken

Den netop indgåede trepartsaftale mellem arbejdsmarkedets parter om lønkompensation til blandt det tvangslukkede natteliv, bliver af parterne udlagt som en aftale, der holder hånden under virksomhederne. Fra restaurationsbranchen synspunkt ser det dog noget anderledes ud. Danmarks Restauranter & Caféer, DRC, mener at den nye aftale tvinger virksomhederne til at bygge gæld ovenpå gæld og holder dem på pinebænken.

Den nye trepartsaftale om lønkompensation blev ikke den håndsrækning som branchen har så meget brug for. Nøjagtigt ligesom sidste gang, der skulle holdes hånden under vores branche, er denne lønkompensationspakke en størrelse small til en branche, der er en størrelse XL. Og igen må vi undres over hvor lidt vilje, der tilsyneladende er fra regeringen og arbejdsmarkedets parter til at hjælpe en branche, der hver gang er den første til at blive lukket ned og den sidste til at lukke op.

Direktør i DRC, Torben Hoffmann-Rosenstock udtaler: ”I DRC er vi uforstående over at man ikke tager branchens evalueringer med i betragtningerne og laver en politisk aftale omkring lønkompensation. Vi mener, at den nye aftale blot vil betyde at de i forvejen hårdt ramte tvangslukkede virksomheder vil blive påført flere udgifter og bygge gæld oven på gæld og dermed gøre en meget svær situation endnu værre.”

Alt dette kunne være undgået hvis trepartsforhandlingerne for en gangs skyld havde tilgodeset arbejdsgiveren og hjulpet branchen i en urimelig hård tid, hvor gældsafviklingen på 17,4 milliarder venter til april, manglen på arbejdskraft stadig er enorm og restriktioner og nedlukninger sætter en stærk begrænsning for mulighederne for at tjene penge.

Nattelivet og restauratørerne står lige nu i et enormt dilemma. Vil krisen og nedlukningen vare længere end antaget? Skal de opsige medarbejdere eller vil medarbejderne få nye jobs og aldrig vende retur? Bjarke Reventlow, indehaver af tre natklubber i Indre by udtaler: ”Det er ikke en aftale vi er særligt glade for, den betyder for det første at vi skal penge med på arbejde hver dag. For det andet betyder det at vi skal til at tage stilling til, hvilke af vores medarbejde vi vil beholde. Vi har kun haft tre måneder til at indhente det tabte og samle et godt team, og de ved jo godt hvor svært det er at skaffe personale. Det eneste, der kan hjælpe os, er fuld kompensation og at pengene bliver udbetalt lynhurtigt den her gang.”

Torben Hoffmann-Rosenstock uddyber ”December skulle have været måneden, der skabte kistebund nok til bl.a. at afvikle på coronagælden. Nu kan man i stedet se frem til at der graves et endnu større huld i kassen – og man kan absolut intet kan gøre ved. Vi havde håbet på, at man i trepartsforhandlingerne ville have forstå situationens alvor og sikret at en tid på året der skulle give overskud, som minimum blev forvandlet til et break-even, ikke til et rungende underskud for en branche der i forvejen er i knæ.”

Vil du vide mere om

vores arbejde?