Se med i de offentlige køkkeners grønne gryder
Bæredygtighed // BranchenMere grønt, flere bælgfrugter, mere med korn og nødder! Ja, anbefalingerne er mange og skønt der er et stykke til mål, så er der rigelig planteinspiration at hente, når Planteløftet går live med webinarer fra 10 af Danmarks fremmeste grønne, offentlige køkkener.
Planteløftet inviterer køkkenfaglige fra hele Danmark med ned i grøntsagsgryderne hos udvalgte frontløbere fra køkkenerne på landets hospitaler, uddannelsesinstitutioner, plejehjem, børneinstitutioner og kantiner. Der er fokus på metoder, erfaringer, tips, tricks, opskrifter og grøn velsmag, mens formålet er, at få flere økologiske planter på tallerkenerne. For parterne bag projektet handler det nemlig om at lytte til dem, der har knækket koden.
“Vi laver mad til de unge under uddannelse hver eneste dag, og hvis vi vil inspirere dem til at lave lækre grønne retter, så skal vi også hele tiden søge og dele inspiration. For os er det vigtigt, at vi hele tiden er i dialog med de unge om forandringerne og vi oplever, at nye grønne tiltag, åbner op for endnu flere”, fortæller Cecilie Flændsdal Specchio, der er kantineleder hos CELF kantiner på Lolland Falster.
Her har man taget skridtet og er sprunget ud i det planterige køkken, og mens den grønne rejse kun lige er begyndt, så laver Cecilie og hendes team på 12 medarbejdere mad til 400 unge hver dag, og de har stor succes med blandt andet et toasthjørne, “magic water” og burgerboller med bælgfrugter.
En håndsrækning til hverdagens måltidshelte
”En million måltider serveres hver dag i vores fælles offentlige køkkener i Danmark” fortæller Trine Krebs, som er chef for Planteløftet og værtinde på alle 10 webinarer.
”Det betyder, at vores offentlige måltider er et af vores stærkeste redskaber til at vænne rigtig mange danskere til den skønne smag af grøn og sund mad. Men det kræver, at samfundets køkkenansatte er dygtige til at lave velsmagende og indbydende mad med mange planter. Rigtig mange offentlige køkkener er kommet langt med økologi, grøntsager og bælgfrugter – og derfor sender vi live fra de grønne frontkøkkener, så alle landets professionelle køkkener, kan lære af de bedste, stille spørgsmål og finde inspiration til at sætte mere skub i skønne offentlige måltider med mange planter. Med Planteløftet skaber vi en platform, hvorfra vi deler viden, og køkkenerne hjælper hinanden med deres bedste tips og tricks til grønnere måltider.”
Programmet for Planteløftet 2024s webinarer ses her og er et gratis tilbud til alle, der arbejder med mad og måltider i professionelle køkkener.
Oplev planteerfaringer, velsmagende opskrifter og inspirationsrige fortællinger fra:
- Bevægelsesbørnehuset, Aarhus Kommune: 21. marts 2024
- Ernæringsenheden, Herlev og Gentofte Hospital: 17. april 2024
- Rådhuskantinen, Hjørring Kommune: 2. maj 2024
- Børnehuset Mælkevejen, Randers Kommune: 16. maj 2024
- Caféerne Odense Kommune: 11. september 2024
- Bispebjerghjemmet, Københavns Kommune: 2. oktober 2024
- CELF kantiner, Center for Erhvervsrettede Uddannelser,
Lolland Falster: 10. oktober 2024 - Børnehuset Hørgården, Roskilde Kommune: 23. oktober 2024
- Patientkøkkenet, Regionshospitalet Randers: 5. februar 2025
- Engsøgård Plejehjem, Aarhus Kommune: 12. marts 2025
Planteløftet er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer og er et samarbejde mellem Kost og Ernæringsforbundet, Food Organisation of Denmark, Landbrug & Fødevarer, Madfællesskabet og Planteværket.
Læs mere om Planteløftet og tilmelding til de 10 planteinspirerede webinarer her.