Vælg en side

Smileymærket erstatter kontrolrapporten pr. 1. oktober 2023

Fødevarer

Fra oktober er det slut med de velkendte gule kontrolrapporter fra Fødevarestyrelsen. I stedet skal dagligvarebutikker, bagere, restauranter mv. hænge et nyt smileymærke op ved indgangspartiet - se mærket her.

Fra 1. oktober 2023 vil et nyt smileymærke erstatte de nuværende kontrolrapporter, som hænger i indgangspartiet i dagligvarehandlen, hos bagere, på restauranter mv.

Det nye smileymærke vil være i A5-format, have en stor smiley øverst, der viser virksomhedens nuværende kontrolstatus, samt to mindre smiley'er længere nede, der viser virksomhedens kontrolhistorik. Mærket vil ikke indeholde meget tekst. I stedet er det meningen, at nysgerrige forbrugere kan scanne en QR-kode på smileymærket, hvis de er interesserede i at læse virksomhedens fulde kontrolrapport.

Billede2.png
Eksempel på smileymærke

Med indførslen af det nye smileymærke betyder det samtidig, at Fødevarestyrelsen ikke længere udleverer kontrolrapporten i fysisk form, når et kontrolbesøg afsluttes – i stedet modtager man som virksomhed alene smileymærket til ophængning, mens den tilhørende kontrolrapport sendes digitalt. Begge dele vil ligeledes være at finde på findsmiley.dk.

Hvis man som virksomhed fortsat ønsker at vise sine kunder, hvad der ligger til grund for ens kontrolresultat, er det tilladt at printe kontrolrapporten og hænge den op sammen med det udleverede smileymærke, som er obligatorisk at hænge op.

Indførselsperiode
Fra 1. oktober 2023 vil de tilsynsførende udlevere det nye smileymærke, når de er på kontrolbesøg i din virksomhed. Samtidig vil Fødevarestyrelsen i løbet af hele oktober måned udsende smileymærket til alle detailvirksomheder i deres system.

Reglerne om ophængning af smileymærket er reguleret i bekendtgørelse om fødevarekontrol og offentliggørelse af kontrolresultater (nr. 562 af 17/05/2023).

Læs mere i Fødevarestyrelsens Q&A om det nye smileymærke til fødevarevirksomheder.

Vil du vide mere om

vores arbejde?

Danmarks Restauranter & Cafeer, DRC, er restauratørernes brancheorganisation, som tilbyder medlemskab til alle danske restauranter, cafeer, barer, diskoteker, hoteller og overnatningssteder m.m.