Vælg en side

Tænker du at ansætte unge under 18 år i julen? Få styr på reglerne her

18. november, 2022Branchen // Jura

Snart går vi en meget travl periode i møde, hvor mange virksomheder har brug for en ekstra hånd i form af ferieafløsere. Mange gange kan man ansætte unge under 18 år til arbejde som ferieafløsere. Vælger man at gøre dette, er der en række skærpede regler, som arbejdsgiveren skal være opmærksom på, blandt andet arbejdstider, arbejdsopgaver, arbejde i lokaler, hvor der serveres alkohol samt alenearbejde.

For det første skal man som arbejdsgiver være opmærksom på, hvor gammel den unge man ansætter er, og om personen har afsluttet 9. klasse. Dette er nemlig afgørende for, hvor længe den unge må arbejde, i hvilket tidsrum, og hvilke former for arbejde den unge må udføre.

Udgangspunktet er, at unge under 13 år slet ikke må udføre arbejde, medmindre der ansøges om tilladelse hertil hos politiet. Derfor anbefaler vi, at den unge altid er over 13 år, når denne ansættes.

Som arbejdsgiver er man ansvarlig for at reglerne for unges arbejde overholdes af den unge, når personen er på arbejde. For mange unge er et fritidsjob deres første møde med arbejdsmarkedet, og de vil derfor have en begrænset bevidsthed om risici og være mere sårbare overfor påvirkninger i arbejdsmiljøet. Man skal som arbejdsgiver derfor tage ekstra hånd om de unge, så de får en god start på arbejdsmarkedet.

Du kan læse mere om reglerne for unge arbejde i DRC’S guide om børn og unges arbejde.

Vil du vide mere om

vores arbejde?