Vælg en side

Et smalt flertal i Teknik- og Miljøudvalget vil lukke ned for udeservering i København klokken 22

24. maj, 2023Branchen // Politik

Politisk direktør i DRC, Freja Brandhøj, orienterer her om det vedtagne forslag om indskrænkning af udeservering til kl. 22 i stort set hele København. En indskrænkning, der ifølge DRC, vil få store og svære konsekvenser for branchen.

På et møde i Teknik- og Miljøudvalget mandag d. 22. maj var der lagt op til at man ville droppe forslaget om at begrænse åbningstiden for udeserveringen til kl. 22. Et flertal bestående af Radikale Venstre, Venstre, Enhedslisten og Alternativet var gået imod forslaget fra starten, men noget fik Alternativet til at falde fra den aftale på mødet i går. Det betyder derfor:

  • At der fra fredag til lørdag kan drives almindelig udeservering som nu
  • At der de 5 øvrige dage skal lukkes ned klokken 22, med undtagelse af metropolzonen, Kødbyen og Nyhavn

SF, Socialdemokratiet, Alternativet og De Konservative stemte for forslaget, mens Enhedslisten, De Radikale og Venstre stemte imod.

Fra 1 til 3-årige tilladelser

På mødet var ikke kun dårlige nyheder for branchen. For udover at drøfte tidsbegrænsning besluttede man på mødet at forlænge tilladelserne fra 1-årige til 3-årige og at pålægge restauratørerne et gebyr til sagsbehandling hvis de har en udeservering. Førstnævnte er et forslag fra DRC, fremsat ikke mindst på baggrund af de lange sagsbehandlingstider der generelt spænder ben når man f.eks. skal have udvidet udeservering eller andre særlige tilladelser. Gebyret er kommunens forsøg på at mindske udgifterne, men vi har hele tiden ment, at de samlede udgifter kan sænkes betragteligt, hvis man gør alle tilladelser 3-årige, frem for at behandle dem hvert eneste år.

Et katastrofalt scenarie

Tilbage til indskrænkningerne. Udvalget er nu blevet enige om en model, hvor hele byen - bortset fra Metropolzonen, Kødbyen og Nyhavn - skal lukke ned for udeservering klokken 22 fra søndag til torsdag, hvilket er et katastrofalt scenarie, som ingen havde spået til at blive en realitet.

Vi har i dag været i en lang række medier fra og vi fortsætter med at udtrykke vores enorme utilfredshed med beslutningen. Vi fremsender status og udviklingen i sagen løbende og opfodrer alle til at kontakte især Alternativet, Socialdemokraterne og Konservative.

Næste skridt er, at forslaget skal i høring – og vi håber at I alle vil bakke op om at droppe det nuværende forslag og indsende et høringssvar til kommunen. Vi skal nok sende detaljer, når høringen bliver sendt ud. Vi opfodrer til at dele i jeres netværk, kontakte jeres lokale politikere og ikke mindst få vendt Alternativet.

Københavnerne elsker udeservering

I DRC har vi fået præsenteret kommunens egen Megafon-undersøgelse, som viser at københavnerne er glade for deres udeservering og at 97 pct. bruger den, og 81 pct. siger endda at udeserveringen giver et positivt eller meget positivt bidrag. Vi kan se at københavnerne vurderer at fordelene ved udeservering overstiger generne betragteligt. Læs hele undersøgelsen her

Forslaget er efter DRC’s mening et udtryk for en lille-by-mentalitet og et politisk ønske om at tilgodese et MEGET lille mindretal af MEGET højtråbende beboere som alle dage har arbejdet for at afvikle restaurationslivet. Det er ikke en international storby værdig!

I Odense og Aarhus har man flere steder udeservering til midnat og endda til kl. 02, og nu vil man lukke stort set hele København kl. 22. Det her forslag kommer til at betyde at man hænger ud i gaden, frem for i udeserveringen. Det lærte vi under corona, hvor man kunne sidde hvor som helst på nær en udeservering og nyde aftensolen og en kop kaffe eller et glas vin. Det er ikke ønskværdigt for hverken kommunen, restauranterne eller beboerne.

Og ja, det her vil få store økonomiske konsekvenser. Der er i forvejen en smal indtægtsmargin i branchen, men mest af alt så er jeg da virkelig trist på danskerne og københavnernes vegne. Vi elsker vores levende hovedstad – og nu ser det ud til at et flertal vil begrænse den leben der er - det er sgu sørgeligt.

Freja Brandhøj, Politisk Direktør

Link til forslaget: Administrationsgrundlag for udeservering | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

Vil du vide mere om

vores arbejde?

Danmarks Restauranter & Cafeer, DRC, er restauratørernes brancheorganisation, som tilbyder medlemskab til alle danske restauranter, cafeer, barer, diskoteker, hoteller og overnatningssteder m.m.