Vælg en side

Kontantpligten: Potentielt nye muligheder for at håndtere kontanter

20. maj, 2025Branchen // Jura

En sag mod Værftets Madmarked i Helsingør er for nylig blevet droppet af politiet. Sagen handlede om, hvordan kontantpligten bliver overholdt – og resultatet er vigtigt for fortolkningen af kontantpligten.

Værftets Madmarked har siden 2022 brugt en model, hvor de enkelte madboder ikke selv tog imod kontanter. I stedet kunne kunderne tilkalde en medarbejder, en såkaldt ”Cash-cow”, som modtog kontantbetalingen og overførte beløbet videre elektronisk til de enkelte boder.

Den tidligere Forbrugerombudsmand mente, at dette var i strid med kontantpligten, fordi kontantbetaling ikke kunne ske direkte i de enkelte boder. Derfor blev Værftets madmarked politianmeldt af Forbrugerombudsmanden.

Efter et års efterforskning, valgte politiet fornyeligt at droppe sagen. Der var ikke bevis for, at modellen udgjorde en reel hindring for kontantbetaling. Det er nemlig ikke ulovligt at gøre kontantbetaling lidt mindre bekvemt – så længe det stadig er muligt i praksis.

Hvad betyder det for din virksomhed?
Du kan lovligt bruge en model, hvor kontanter håndteres centralt, fx af en tilkaldt medarbejder – så længe kunderne ikke forhindres i at betale kontant. Det vigtige er, at kontantbetalingen er reel og tilgængelig, ikke nødvendigvis nemmest muligt.

Sagen giver klarhed: Kontantpligten giver fleksibilitet, og så længe kontantbetaling ikke bliver en hindring, kan du vælge den betalingsmodel, der passer til din drift.

Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte DRC’s juridisk afdeling på tlf. 33 25 10 11

Vil du vide mere om

vores arbejde?

Danmarks Restauranter & Cafeer, DRC, er restauratørernes brancheorganisation, som tilbyder medlemskab til alle danske restauranter, cafeer, barer, diskoteker, hoteller og overnatningssteder m.m.