Vælg en side

Ansvar for Danmark – Ansvar for restaurationsbranchen

15. december, 2022Branchen // Politik

Politisk Direktør i Danmarks Restauranter & Caféer reflekterer i det følgende over regeringsgrundlaget ”Ansvar for Danmark” for den nye SVM-regering.

Der er bestemt mange gode takter i den nye SVM-regerings regeringsgrundlag ”Ansvar for Danmark”. Og der er mange ting vi i DRC, Danmarks Restauranter & Caféer kan bidrage til. Her lidt refleksioner om første del af det 63 siders lange regeringsgrundlag fra Freja Brandhøj, Politisk Direktør i DRC.

Med regeringens oplæg bliver det/der:

  • Nemmere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft via beløbsordningen
  • Inkluderet flere på kanten af arbejdsmarkedet
  • Prioriteret erhvervsfremme med et bæredygtighedsfokus
  • Opprioriteret erhvervsuddannelserne og praktikforhold
  • Sat jobcentre fri
  • Lettere at være iværksætter

Jeg glæder mig over at beløbsgrænsen sænkes, så vi faktisk kan få udenlandsk arbejdskraft ind. Vi håber at regeringen også ser på forslaget om til at suspendere elevkravet under corona på Positivlisten, men denne må vi kæmpe videre for lidt endnu.

At inkludere flere på kanten af arbejdsmarkedet er en af branchens spidskompetencer, så det bidrager vi gerne med. Og erhvervsuddannelserne inden for vores branche trænger i den grad til noget kærlighed, lige som at vi har brug for praktikanter og for at de får nogle gode oplevelser i hele forløbet. Det er helt rigtigt set af regeringen.

Derudover glæder vi os til at arbejde sammen om aktiveringsindsatserne landet over, så flere kan få smag for at komme ud i verdens sjoveste branche på en langt mere fleksibel måde. Og ja, det skal være langt lettere at være iværksætter og her bør vi fx også se på at gøre kontantpligten frivillig, for den giver om noget administrationsbøvl. Regeringen har et kærkomment fokus på at det skal være nemmere at drive en privat virksomhed og skabe vækst, derfor håber vi at vores forslag om fradrag på restaurantydelser for virksomheder også bliver en del af den store plan.

DERUDOVER VIL REGERINGEN

  • Klima, bæredygtighed og ansvarlig fødevareproduktion
  • Et Danmark der hænger sammen
  • Et åbent og levende demokrati
  • Kulturen

Fokus på førstnævnte er der som bekendt brug for, hvis vi skal bibeholde en klode til fremtidige generationer.

I DRC har vi i mange år haft fokus på alt fra madspild over energioptimering til kvalitetsfødevare. Og selvom regeringen mest af alt fokuserer på CO2, vil jeg blot komme med to input:

  • Vi bør skrive os bag øret at CO2 ikke altid kan stå alene. En økologisk høne er bedre for os at spise – og den indeholder langt mere næring, end burhønen gør det. Selvom sidstnævnte er bedre for klima og mindre CO2 omkostningsfuld.
  • Vi bør tænke langt mere cirkulært – og vi bør også tænke i Novel Foods, det gør vores gastronomer allerede, men de er begrænsede på en lovgivning, hvor man har forbudt en lang række spiselige planter, svampe, blomster mv. selvom det faktisk er både sundt, bæredygtigt og nemt tilgængelige fødevare.

Vi har et fantastisk landbrug, ambitiøse kokke der udvikler på vores råvarer, en værdikæde der bidrager med en masse sundt, grønt og ambitiøst på tallerknerne og provokere både danskere og gæster til at prøve nye fødevare og udvikle vores kost.

Et Danmark der hænger sammen, med en solid infrastruktur er vigtigt for både danskerne – men også for vores store eksportsucces TURISMEN. Og selvom der ikke er nævnt meget i regeringsgrundlaget om turisme, så er der alligevel et par områder hvor den får lidt kærlighed og værdi. Nemlig i forhold til infrastrukturen, kulturen og sammenhængskraften.

Turismen, kulturlivet, lokalsamfundene og danskerne, der skal have fællesskab, frihed og styrkes i deres trivsel og mentale sundhed. Det er netop noget vores branche kan og vil levere på, nu og i den kommende tid. Corona har netop vist os, hvor meget vi som mennesker har brug for at være sammen og hvor meget vi som danskere har brug for at være en del af både store og små fællesskaber – det kan netop denne branche skabe rammerne omkring.

BEKYMRINGER

 I forhold til regeringens rigtige fokus på sammenhængskraft, åbenhed og lydhørhed, så er jeg meget enig. Der skal klinkes nogle skår ift. erhvervslivet ovenpå krisen. Her håber jeg at vi kan trække i arbejdstøjet og få den nye epidemilov på plads, på baggrund af vores, Justitias og Advokatsamfundets anbefalinger, så erhvervslivet igen opnår den tiltrængte retssikkerhed. Den er vigtig når vi skal have tilliden genskabt med dele af den nye regering.

Derudover bliver jeg nødt til at påpege ærgerligheden over, at der hverken på finansloven eller ift. inflationshjælpen er en håndsrækning til SMV'erne, men det håber jeg alligevel at vi kan få en dialog om i nær fremtid.

At regeringen foreslår en annullering af mindsteløn og at institutionalisere arbejdsmarkedet parter yderligere, bringer også en smule utryghed ind i folden her. Vi har bundet os op på FN’s menneskerettigheder og jeg mener, at den danske befolkning har brug for en mindstelønsgrænse, da vi ønsker at sikre en løn, hvor man kan opretholde en rimelig og fair levestandard i Danmark. Og overenskomsterne skal jo blot lægge sig op ad den eller derover.

Sidst men ikke mindst mener vi, at regeringen og arbejdsmarkedets parter skal have en langt mere neutral rolle, både i forhandlinger og aftaler. Styrkeforholdet skal være intakt og det er vigtigt at institutionen ikke bliver mere statslig, for lige som, at der er ret til at organisere sig, så er der også ret til netop ikke at gøre det.

Vil du vide mere om

vores arbejde?