SØG PÅ SIDEN

Tak, fordi du kigger forbi.

Danmarks Restauranter & Cafeer, DRC, er restauratørernes brancheorganisation, som tilbyder medlemskab til alle danske restauranter, cafeer, barer, natklubber, hoteller og cateringvirksomheder mv. Vi er restaurationsbranchens største repræsentant med over 1.500 medlemsvirksomheder.

København

Danmarks Restauranter og Caféer
Dronningens Tværgade 8A
DK-1302 København K
Tlf.: +45 3325 1011
CVR: 83840315

Odense

OFF13
Thujavej 13
DK-5250 Odense SV
Tlf.: +45 3325 1011
CVR: 83840315

Håndtering af CORONApas og mundbind i restaurations- og hotelbranchen

SPØRGSMÅL OG SVAR IFM. CORONAPAS og mundbind

DRC besvarer alle dine spørgsmål om coronapas og mundbind. Senest opdateret den 2. december 2021.

PERSONER FRA 15 ÅR SKAL FREMOVER VISE CORONAPAS I BRANCHEN

 • Indendørs serveringssteder såsom restauranter og cafeer mm. (gælder ikke takeaway-steder mm.)
 • Natklubber og diskoteker
 • Partybusser med servering af alkohol
 • Ved forlystelser/kulturbegivenheder/arrangementer, medmindre arrangøren sikrer, at der enten er 100 eller færre tilskuere/deltagere indendørs eller 1000 eller færre tilskuere/deltagere udendørs. Kravet gælder for både siddende og stående deltagere. 

Der vil gælde en række undtagelser til kravet om coronapas, herunder for personer, der kan fremvise dokumentation fra et borgerservicecenter for at være undtaget test, samt for deltagere i politiske møder, valghandlinger mv. Coronapas gælder dermed heller ikke for udendørsservering - med mindre der er tale om et arrangement med over 1000 deltagere.

Hold dig opdateret HER

Fra mandag den 29. november 2021 skal der yderligere fremvises coronapas:

 • Statslige arbejdspladser
 • Uddannelser
 • For besøgende i ældreplejen og sociale tilbud

GYLDIGT CORONAPAS

Coronapas er gyldigt, hvis man er vaccineret, har et negativt testsvar (PCR eller lyntest/antigen) eller har været smittet med COVID-19 inden for de seneste seks måneder.

Coronapasset er gyldigt, hvis man er færdigvaccineret eller har fået første vaccinedosis for mindst 14 og højst 42 dage siden.

Man har også gyldigt coronapas med en negativ PCR-test, der er højst 72 timer gammel eller en hurtigtest, der er højst 48 timer gammel.

Tidligere smitte giver også gyldigt coronapas – men varigheden af immunitet er nedsat, så tidligere smitte fremover giver gyldigt coronapas fra 14 dage efter en positiv PCR-test til 6 måneder efter.

Link til bekendtgørelse HER
Link til skiltning HER

 

TAKE-AWAY OG MUNDBIND

I forhold til de uklarheder, der herskede angående mundbind og take-away kan DRC nu bekræfte, at der ikke stilles krav om mundbind til restaurant og natteliv, medmindre der er tale om take-away beliggende i engroshandel og detailhandel. Herunder i udvalgsvarebutikker, dagligvarebutikker, indkøbscentre, stormagasiner, basarer, arkader og indendørs markeder. 

Dvs. at kravet ikke gælder for take-away ift.  restauranter, som ikke er fysisk placeret i en af ovenstående kategorier. På hoteller vil der i restauranten fortsat være krav om coronapas, men ikke mundbind.

Derudover skal der fra mandag den 29. november 2021 skal bruges mundbind eller visir i:

 • Detailhandel og engroshandel
 • Kollektiv transport
 • Liberale serviceerhverv
 • Sundhedssektoren
 • Ældreområdet og sociale tilbud

 

SPØRGSMÅL OG SVAR OM CORONAPAS OG MUNDBIND

1) Hvor længe gælder bekendtgørelsen og dermed ordningen for coronapas?

Indtil videre gælder den frem til 10. december, hvor der politisk skal forhandles om en eventuel forlængelse. 

Coronapas definition fra d. 29/11.

 • Negativ PCR-test, der er højst 72 timer gammel
 • Negativ kviktest, der er højst 48 timer gammel
 • Gennemført vaccinationsforløb mod covid-19
 • Påbegyndt vaccinationsforløb mod covid-19 (mindst 14 dage og højst 42 dage fra 1. stik)
 • Gyldigt coronapas i sundhedsmyndighedernes app “Coronapas”
2) Kan man være fritaget for coronapas?

Ja, man kan stadig være fritaget – men denne gang er der krav om at kunne fremvise dokumentation herpå udstedt fra borgerservice.

3) Må arbejdsgiver stille krav om negativ test eller coronapas hos medarbejderne?

For at mindske risikoen for at coronasmitten spreder sig på arbejdspladsen, kan arbejdsgiver fra fredag midnat d. 26.11.2021 kræve, at ansatte viser coronapas samt lader sig teste og oplyser testens resultat, så længe covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Som et nyt element vil arbejdsgivere desuden få adgang til at pålægge medarbejdere at anvende selvtest på arbejdspladsen i det omfang, at selvtesten er CE-godkendt og anvendes i overensstemmelse med anvisningerne. Se nærmere regelsæt HER

4) Skal der blot kontrolleres coronapas ved check-in på hotel, kro mv. – og dermed ikke ved hvert måltid?

Ja. DRC antager, at det - lige som sidst – er fyldestgørende, men vi følger op i styrelsen og ministeriet.

5) Skal alle spisende på serveringssteder fremvise Coronapas uanset antal, og uanset hvilket måltid der er tale om?

Ja, alle besøgende fra 15 år skal fremvise gyldigt coronapas på serveringssteder mv. De, der eventuelt er fritaget, skal vise dokumentation fra Borgerservice.

6) Er der krav om coronapas i fitness, spa eller pool?

Nej.

7) Gælder reglen om visning af coronapas til private arrangementer ved over 100 besøgende indendørs?

Nej, reglerne gælder alene lokaler og steder, hvortil offentligheden har adgang.

8) Er der krav om skiltning om coronapas?

Nej, det er der ikke krav om det på nuværende tidspunkt. Ønsker du alligevel at skilte med dette, kan du nedhente materiale HER.

9) Hvordan skal vi forholde os til gæster, der har en positiv covid-test, der er under 14 dage gammel, men ikke længere har symptomer?

Man skal afvise gæsten, da coronapasset ikke er gyldigt.

10) Hvornår skal coronapasset tjekkes?

Kunder, gæster og lignende skal kunne fremvise coronapas ved første naturlige kontakt med personale, når de ankommer til et lokale eller udendørsareal. Passet skal blot være gyldigt ved ankomst/tjektidspunkt.

11) På et spisested der både har takeaway og siddende gæster, skal der på de steder kontrolleres for mundbind og hvor skal kontrollen ske?

Hvis virksomheden eksempelvis ligger i et storcenter, så skal kunderne beholde mundbindet på, hvis de kommer efter take-away. Virksomheden må ikke tillade adgang for kunder uden mundbind her. Men bemærk, at det kun er take-awaysteder i storcentre mv., hvor mundbindskravet også er gældende.

12) En café i et storcenter, med primært siddende gæster. Der er dog 5 pct. der blot kommer ind og tager en kaffe to go. Ca. Alle gæster fremviser coronapas, når de bestiller ved kassen. Er der er mundbindskrav her?

Der er mundbindskrav for take-awaysteder i storcentre mv.. Så hvis man henter en kaffe to-go på en café, så skal man undlade at tage sit mundbind af. Hvis man går ind på caféen for at drikke en kop kaffe el. lign, så gælder der krav om coronapas, som kan fremvises ved første naturlige kundekontakt. Hvis det er ved kassen, så skal der tjekkes coronapas her.

13) En café på en gågade, hvor halvdelen er siddende gæster og halvdelen er takeaway. Der kontrolleres for coronapas ved bordene, når gæsterne sætter sig. Vil det være ok at bede gæsterne om at påføre sig mundbind, når de bestiller takeaway?

Mundbindskravet gælder kun take-awaysteder i storcentre, arkader, baserer mv. Så der vil ikke være krav om mundbind på take-awaysteder, som ikke er tilknyttet hertil. Man må dog gerne stille skrappere regler for kunderne end det, som reglerne tilsiger.