Ansvarlighed
KLIMAREGNSKABER OG RAPPORTERINGVirksomheders arbejde med samfundsansvar bliver mere og mere datadrevet. Det skyldes flere faktorer. Dels stilles der øget krav til rapportering, dels har der efterhånden været så mange eksempler på greenwashing at flotte tekster og anprisninger ikke længere er nok. De skal understøttes af tal, data og konkrete målsætninger.
For at sætte mål kræver det imidlertid, at I kender status quo. Og her kan klimaregnskabet hjælpe med at belyse spørgsmål som: ”hvor stor er vores CO2 udledning?”, ”hvor i vores værdikæde findes de største kilder til udledning?”, ”hvor er de lavest hængende frugter for reduktion?” og ”hvordan kan vi arbejde mod en reduktion af vores udledninger på den længere bane?”.
UN Global Compact Network Denmark, EY og Dansk Erhverv har udarbejdet en klimaguide. I den lister de følgende fem gode grunde til at starte klimaarbejdet (her i forkortet version):
1. Forbered dig på flere klimakrav fra kunder
Som underleverandør vil din virksomhed højst sandsynligt blive mødt med flere krav fra de større virksomheder, som er underlagt strammere klima -og miljømæssige krav fra investorer og påbud om lovpligtig rapportering.
2. Få bedre adgang til finansiering med klimadata
Investorerne har for alvor fået øjnene op for, at grønne investeringer og vurdering af bl.a. klimarisici har en positiv effekt på det langsigtede afkast. Dokumentation af arbejdet med at nedsætte din virksomheds klimaaftryk samt klimarisici kan derfor give dig bedre adgang til finansiering fremadrettet.
3. Styrk dit brand og forretning med en stærk profil på klimaområdet
En klimastrategi kan være med til at styrke din virksomheds bæredygtighedsprofil, skille den ud fra konkurrenterne samt imødekomme den øgede efterspørgsel efter bæredygtighed. Retail Institute Scandinavia har blandt andre dokumenteret en stigende bæredygtighedsbevidsthed de seneste år blandt danske forbrugere, som efterspørger mere klimavenlige og socialt ansvarlige produkter og services.
4. Kom på forkant med ny klimalovgivning
Der er de seneste to år gennemført en række initiativer og lovforslag i EU, der har til formål at understøtte den grønne omstilling af økonomien og sikre et klimaneutralt EU i 2050. Klimaarbejdet skal derfor i gang allerede nu, hvis din virksomhed skal være på forkant, når lovgivningen træder i kraft.
5. Bidrag nu for at sikre en mere stabil fremtid
Der findes utallige beregninger og dokumentation for klimaforandringernes økonomiske, sociale og miljømæssige konsekvenser. Uforudsigelige og ekstreme vejrforhold truer vores globale fødevaresikkerhed. Uden en markant indsats for at reducere drivhusgasudledninger og bremse temperaturstigningerne nu, accelereres og øges de negative konsekvenser. Derfor er budskabet i de 17 verdensmål og den globale klimaaftale fra Paris, vedtaget af alle FN’s medlemsnationer i 2015, at der ingen tid er at spilde: Vi må handle nu. Se mere på: ”Nem guide til klimaregnskabet”.
Væsentlige begreber i klimadebatten
Sådan kommer du i gang med klimaregnskaber
Tjek Erhvervsstyrelsens værktøj Klimakompasset. Med Klimakompasset kan du få et overblik over din virksomheds udledning af drivhusgasser og få idéer til, hvordan du målrettet kan nedbringe din virksomheds klimaaftryk. Du kan således se jeres klimaaftryk opgjort i CO2-ækvivalenter, og hvordan din virksomheds klimaaftryk fordeler sig i scope 1, 2 og 3. Samtidig kan du bruge værktøjet til at få en indikation af, hvor meget din virksomhed kan reducere sit klimaaftryk ved at mindske brugen af transport og energi eller ved indkøb af genanvendte materialer frem for nye m.m.
Værktøjet er gratis at bruge og fungerer ved, at du logger ind med din medarbejdersignatur eller private NemID, downloader klimakompassets vejledning, og så er du klar til at starte din beregning. Undervejs kan du bruge infoboksene eller tjekke deres FAQ, og efterfølgende kan du se resultaterne delt op efter hovedkategorier eller de tre scopes. Bemærk dog at værktøjet kun er vejledende, og ikke kan bruges som regnskabsprogram eller til certificering af din virksomheds udledning af drivhusgasser.
Download publikationen ”Nem guide til klimaregnskabet”, der er udviklet af UN Global Compact Network Denmark, EY og Dansk Erhverv. Den tager jer på pædagogisk vis gennem formål og introduktion til klimaregnskaber og beskriver en trin-for-trin guide til at komme i gang via følgende steps:
1. Fastlæg din virksomheds organisatoriske afgrænsninger og beregningsprincip.
2. Udvælg hvilke aktiviteter, der skal indgå i klimaregnskabets Scope 3.
3. Indsaml relevant forbrugs- og aktivitetsdata.
4. Udvælg relevante emissionsfaktorer.
5. Beregn klimaaftryk.
6. Opgør et samlet klimaregnskab og rapporter herom.
Har du ambitioner om at opnå CO2 neutralitet, kan I helt overordnet gå frem efter følgende trin.
1. Skab et overblik over jeres udledninger ved at udarbejde et klimaregnskab.
2. Lav en langsigtet klimastrategi og implementer så mange reduktionsinitiativer som overhovedet muligt, så det ikke hedder sig, at I ”bare køber aflad” for jeres udledninger.
3. Få hjælp til at finde klimakompenseringsprojekter af høj kvalitet og troværdighed og kompenser for de udledninger, I har tilbage.
Her kan du læse mere:
• Bliv klogere på Science Based Target initiativet via deres generelle FAQ. SBTi har endvidere lavet en FAQ særligt målrettet små og mellemstore virksomheder, som du finder her.
• SBTi er meget opmærksomme på den vigtige rolle, som små og mellemstore virksomheder (SMV’er) spiller i den globale klimaindsats og på de begrænsede ressourcer, de typisk har til rådighed. Derfor har SBTi etableret en separat proces for disse (SMV’er defineret som virksomheder med under 500 ansatte). SMV’er, der er klar til at ansøge om validering af deres klimamål hos SBTi, kan således indsende deres mål via dette link.
• Derudover har UN Global Compact et gratis e-læringskursus om Science Based Targets, der er udviklet i tæt samarbejde med SBTi.
• UN Global Compact Network Denmark holder løbende webinarer om klimaregnskaber og SBTi. Du kan holde dig ajour om kommende arrangementer her. Bemærk at webinarerne er forbeholdt medarbejdere i virksomheder tilsluttet Global Compact i Danmark.
Sådan kommer du i gang med ESG-rapportering og en samlet bæredygtighedsrapport
Leverandørliste
Eksempler på leverandører af løsninger.
Klimate.co – hjælp til klimakompensering
Klimate.co er specialiseret i klimakompensation, og kan hjælpe jer med at opnå jeres klima- og bæredygtighedsmål gennem brugen af høj-kvalitets klimakompensationsprojekter.
Klimate.co arbejder med otte forskellige teknologier - fra skovplantning over biokul og øget forvitring til direkte luftfangst - i over 25 forskellige projekter. Virksomheden har udviklet et analyseværktøj med over 150 datapunkter til at undersøge og vurdere hvert enkelt projekt, således at effekten og kvaliteten af de enkelte klimakompensationsprojekter kan dokumenteres. De støtter projekter overalt i verden, fra skovrejsning i Latinamerika til biokul i Tyskland, CO2-fangst i Danmark og direkte luftfangst på Island.
Da der er meget store forskelle på kvaliteten af klimakompenseringsprojekter er det vigtigt at sikre, at de projekter I støtter er troværdige og af høj kvalitet. Klimate’s platform gør det nemt for virksomheder at lave en strategi for klimakompensering, sammensætte den rigtige portefølje af projekter samt at rapportere og dokumentere arbejdet, fx til brug i en års- eller bæredygtighedsrapport.
Virksomheden arbejder direkte med projektudviklere og teknologileverandører og har derfor indsigt i værdikæden på de projekter, der fanger og lagrer CO2, ligesom de sikrer, at de fleste af pengene ryger derhen hvor de skal, nemlig til fangst og lagring af CO2.
Klimate.co hjælper således virksomheder med at blive CO2-neutrale og køber I klimakompensering gennem Klimate.co bidrager I til at fange og lagre CO2. Ifølge IPCC, det internationale klimapanel, har vi globalt brug for næsten 10 milliarder tons kulstoffangst per år frem til 2050 og for at nå dertil skal både virksomheder og lande bidrage til at udvikle og skalere de nødvendige teknologier.