PRESSEMEDDELSE
Sundhedsminister Magnus Heunickes udtalelser om mulige nye restriktioner og nedlukninger har skabt fornyet usikkerhed i en historisk hårdt ramt branche, der frygter for igen at få ødelagt den lukrative julefrokosttid. Fra Danmarks Restauranter & Caféer(DRC) skal lyde en klar opfordring til regeringen til allerede nu at inkludere erhvervet og skabe den infrastruktur, der er bydende nødvendig i tilfælde af nye nedlukninger
Allerede nu kan branchen melde om aflysninger af julefrokoster og store selskaber som konsekvens af Sundhedsminister Magnus Heunickes udtalelser. En branche, som vel at bemærke er hårdt ramt af mangel på arbejdskraft og massiv gældsophobning som følge af coronanedlukningen. En gæld som branchen kan se frem til at skulle påbegynde tilbagebetalingen af til februar næste år.
Den lukrative julefrokostperiode
Udsigten til at få ødelagt den lukrative og meget nødvendige julefrokostomsætning, er et nærmest uoverskueligt problem for branchen. I DRC mener vi, at der denne gang må og skal sørges for at virksomhederne er bedre rustet til en eventuelt kommende nedlukning – og at de kan træffe oplyste valg og ikke famle i blinde som sidst. Direktør i DRC, Torben Hoffmann Rosenstock udtaler:
”Det må være slut med at regeringens skal asfaltere mens vi kører. Det er kun rimeligt at branchen får nogle konkrete garantier, så vi ved hvad der gælder, hvis vi på et tidspunkt skulle stå i en ny nedlukning. For eksempel er der behov for at vide om staten er klar til at finde en fyldestgørende kompensationsmodel og ikke tilbyde en halv løsning, som den trepartsforhandlede lønkompensation endte med at blive for branchen.”
Behov for afklaring
Branchen er stadig i granatchok efter de seneste års coronanedlukninger. Slutafregningerne er netop ved at være på plads, nattelivet har været åbent i 1,5 måned og restauratørerne arbejder på højtryk for at få medarbejdere nok til de mange gæster der gerne vil gå ud, mens hotellerne ser måbende til i mangel på turister fra udlandet. Derfor er der blandt andet behov for afklaring på:
- Hvor meget kompensation staten udbetaler
- Vi kan ikke leve med en lønkompensation i trepartsregi, det er simpelthen ikke holdbart i så medarbejdertung en branche
- Vi har brug for yderligere udskydelse og en særskilt ordning for gældsafvikling over 6 år, på niveau med den rejsebureauforeningerne har fået
- Der er behov for en drøftelse af hvilke restriktioner man vil sætte ind med, som den trappemodel man udviklede sidst, samt en model for afviklingen af selvsamme
Usikkerhed blandt medarbejdere
Derudover har ministerens udtalelser en alvorlig og negativ effekt på branchens muligheder for at bibeholde og rekruttere arbejdskraft. En branche, der i forvejen har mistet mange medarbejdere under corona – og som har mere end almindeligt svært ved at få den udenlandske arbejdskraft ind i landet. Så med en udmelding af den kaliber fra ministeren, frygter DRC at branchens nuværende medarbejdere vil søge over imod andre brancher, som vi så det sidste vinter.
”Jeg vil derfor kraftigt opfordre til at man fra regeringen side, får sat nogle processer i gang, så vores medlemmer både kan berolige medarbejdere og vise sig i banken, når Sundhedsministeren har været på TV” slutter Direktør i DRC, Torben Hoffmann-Rosenstock.
For yderligere kommentarer:
Danmarks Restauranter & Cafeer
Lars Bjerregaard
Kommunikations- og pressechef
tlf. 93404924
lbj@thehost.dk