Ny EU-forordning gør op med de urimelige prisklausuler for ”gatekeepers”
16. juli, 2023Branchen // PolitikSelvom den nye EU-forordning, den såkaldte Digital Markets Act (DMA), ikke gælder for alle, så er det dog et skridt i den rigtige retning.
Kort og godt betyder den nye forordning at OTAer, der bliver kategoriseret som værende en ”gatekeeper”, bliver underlagt en række begrænsninger i forhold til de virksomheder, som markedsfører og sælger ydelser via platformen. Er en OTA udpeget, vil den derfor ikke længere kunne fastholde et krav om, at f.eks. et hotel ikke må sælge en overnatning eller andre ydelser til samme eller en billigere pris på egen hjemmeside.
”DMAen har til formål at forhindre, at gatekeeperplatformene kan (mis)bruge deres position til at opnå uberettigede fordele på bekostning af deres brugere, at erhvervsbruger, innovatorer og nystartede teknologivirksomheder får mulighed for at konkurrere uden at blive pålagt urimelige vilkår og betingelser, samt at forbrugerne får bedre mulighed for at skifte udbydere, direkte adgang til tjenester og mere rimelige priser.” (Dansk Erhverv)
Reglerne trådte i kraft den 2. maj 2023 og kan blandt andet få betydning for, hvordan en OTA som f.eks. Booking.com agerer i forhold til hotellerne. Du kan læse mere om hvordan og hvorledes DMAen skal forstås samt hvad det vil sige at være en gatekeeper her.
I DRC vil vi selvfølgelig arbejde videre på, at denne begrænsning bliver for alle, inklusive leveringstjenesterne, som lige nu binder vores medlemmer til urimelige prisklausuler.