Restriktioner på restauranter og serveringssteder forlænges til d. 31. januar. Nattelivet er nedlukket på ubestemt tid.
12. januar, 2022Politik
Sundhedsministeren fortæller, at kurverne for både smitte og indlæggelser flader ud, og der nu er mulighed for en trinvis genåbning, hvor der fortsat passes på de sårbare.
Fase 1)
Kulturlivet åbner d. 16. januar. Herunder højskoler, zoologiske haver, akvarier, forlystelsesparker og museer genåbner med krav om et gyldigt coronapas og mundbind indendørs.
For biografer, koncertsteder, konferencer, foredrag, teatre og indendørs idrætsarrangementer med billetsalg vil der gælde et loft for antallet af deltagere på 500 personer.
Fase 2)
De nuværende restriktioner for restauranter og serveringssteder fortsætter frem til 31. januar. Udvalget mødes i næste uge for at drøfte denne fase.
Fase 3)
Forsamlingshuse, diskoteker, større koncerter og spillehaller skal fortsat holde helt lukket. Der er ikke fastsat en dato for genåbningen.
I DRC mener vi, at det er positivt, at politikerne mødes igen allerede om en uge for at drøfte yderligere åbning, ikke mindst, hvis de her drøfte DRC’s ønske om at se på arealkrav og lukketider. Derudover hilser vi selvfølgelig kulturlivets åbning velkommen, fordi der er en god synergi imellem vores brancher.Når det er sagt, så er vi ærgerlige over, at lukketiderne ikke blev udvidet allerede nu, så vi i højere grad kunne følges med kulturlivets genåbning og dermed de ekstra gæster.
Hertil finder vi det frustrerende med sundhedsministerens varsling om, at en potentiel forlængelse af restriktioner i natteliv og større koncerter samt at coronapasset strammes, så det kun gælder i 5 måneder. Sidstnævnte da det betyder, at en stor del af danskerne og gæstegrundlaget allerede i nær fremtid vil have et udløbet coronapas, som dermed lægger pres på testkapaciteten og vaccinationsindsatsen. Ift. frokost- og cateringbranchen er vi positive over, at ministeren forsikrer om, at hjemmearbejde udfases snart.
Sidst men ikke mindst, har DRC efterlyst en konkret plan, og kommissionen havde varslet en række anbefalinger til netop dette. Det er derfor ærgerligt, at myndighederne og regeringen efter to års erfaring med epidemihåndtering ikke er i stand til at levere en klar plan. Og med varslingen om forlængelse af restriktioner for nattelivet på ubestemt tid, bør der omgående indkaldes til forhandlinger om forlængelse af lønkompensation, som lige nu står til at udløbe d. 31. januar. Derudover er det afgørende, at branchen får en plan hurtigst muligt, så virksomhederne kan åbne op for booking af gæster og skabe udsigt til at tjene de penge, der er livsnødvendige, så der er likviditet til lønninger, husleje mv. Det er også bydende nødvendigt at få åbnet for ansøgningsmoduler for kompensation for faste omkostninger som lovet i december måned.
Gældsafbetalingen lurer allerede i april for den offentlige gæld af udskudt moms og skat. Vi mener, at det er helt urimeligt, at man ikke udskyder fristen, når branchen igen er pålagt restriktioner, tvangslukning eller frivillig nedlukning – og derfor kæmper DRC for, at den skal udskydes, fordi virksomhederne ikke kan nå at skabe den nødvendige likviditet og fordi der endnu ikke er klar udsigt og en plan for, hvornår vi bliver fri fra restriktioner og tvangslukning.