Vælg en side
Staten tjener penge på branchens coronagæld

Staten tjener stort på branchens gældsafvikling

14. oktober, 2021Politik
I denne uge begynder lovarbejdet på det, der skal udskyde de sidste frister for tilbagebetaling, således at branchens gæld til staten overgår til et lån med en rente på 8,4 %. Branchen er frustreret over, at Skatteminister Morten Bødskov ikke har udvist interesse for en længere afdragsperiode i stil med den, som rejsebureauforeningerne har fået, og at han havde tid til at mødes med den private banksektor, men ikke restaurationsbranchens parter.

Med førstebehandlingen af lovforslaget onsdag eftermiddag står det nu klart, at branchen får 24 måneder til at afdrage den offentlige gæld på i alt 13,4 milliarder kroner i stedet for de oprindelige 12 måneder. Det forslår, ifølge Politisk Chef i DRC, Freja Brandhøj, langt fra:

”Vi har indsendt en lang række cases til ministeriet, med restauratører der ikke før har haft offentlig gæld, men har været nødsaget til at låne penge for at betale deres del af medarbejdernes løn. Den bedste case kunne afbetale på 3,5 år – og den værste skulle bruge 7,5 år, begge, vel at bemærke, hvis renten var nul procent.”

Med regeringens og Folketingets forslag, står det klart at man ikke har lyttet til branchen, mener Freja Brandhøj, der fortsætter:

”Det er vi mere end almindeligt skuffede over – for vi kan se, at man har haft god tid til at sætte sig ned med finanssektoren og kastet den lille restauratør i armene på bankerne, vel vidende at mange af dem ikke kan kreditvurderes. Og lad os lige huske på, hvorfor de ikke kan det – det er på grund af politiske beslutninger. Derfor havde vi virkelig forventet politiske løsninger, og at man holdt hånden under branchen, som lovet.”

En pengemaskine

Desuden kritiserer hun Skatteministeren for, at staten skal tjene så mange penge på en branche, hvor halvdelen har gæld til det offentlige udover gæld til banker og udlejer etc:

”Det er rigtigt alvorligt mange steder i branchen. Både ejere og medarbejdere er af regeringen og desværre også mange andre på Christiansborg blevet sendt i et skib mod skærene uden vished om andet end løftet om ’at man ville holde hånden under dem, hvis de holdt hånden under deres medarbejdere’. Det løfte mener jeg bestemt ikke at regeringen har levet op til – tværtimod. Det efterlader branchen med følelsen af at blive straffet for at have udvist samfundssind.”

DRC samlede i foråret DE, DI, SMVdk og HORESTA til et fælles opråb og et ønske om en 6-årig afdragsperiode på niveau med den rejsebureauforeningerne har fået, hvilket desværre blev afvist af ministeren af et par omgange.

I DRC kæmper vi fortsat for en afklaring og udskydelse inden for de næste to år og for ørenlyd hos ministeren.

Vil du vide mere om

vores arbejde?