DRC / den bæredygtige restaurant
Ansvarligt indkøb af fødevarerHvorfor er det relevant?
Det kan være svært at gennemskue, hvornår en fødevare er ”mere bæredygtig”, for det er et begreb, der kan dække over mange forskellige faktorer. Man kan have en mere bæredygtig tilgang til at indkøbe fødevarer, hvis man sikrer, at fødevaren tager hensyn til både sociale forhold, klima, miljø, biodiversitet, dyrevelfærd, sundhed, emballage eller mere. Men det er vigtigt at understrege, at ens indkøb aldrig bliver helt bæredygtigt, fordi produktion af fødevarer altid vil belaste naturen på en eller anden måde og man derfor altid kan gøre mere.
Naturligvis er der nogle helt generelle retningslinjer for de gode valg, såsom at købe varer i sæson, at handle mest muligt dansk eller lokalt, at gå efter fødevarer med troværdige certificeringer og at skrue op for indkøb af bælgfrugter og andre planter.

Lokale varer og varer i sæson
Lokale fødevarer er ofte et bedre klimavalg end varer, der er transporteret fra fjernere egne. Der findes selvfølgelig undtagelser, og vi har nok alle sammen hørt om de danske drivhustomater, der har et højere klimaaftryk end de spanske dyrket på friland.
Som tommelfingerregel kan vi dog godt gå ud fra, at lokale varer typisk har et lavere klimaaftryk – i hvert fald så længe de ikke er dyrket i opvarmede drivhuse. Det kræver nemlig meget mere energi, trods LED belysning, at dyrke afgrøder i opvarmede drivhuse, og det resulterer i en høj CO2 udledning.
Samtidig kan der være mange andre fordele ved at vælge lokale varer. Fx er dansk frugt og grønt oftere fri for sprøjtemidler end udenlandske varer. Derudover har lokale varer en kortere værdikæde, hvilket betyder at friskhed, smag og kvalitet ofte er i top, og at spildet reduceres. Endelig kan du ved at købe varer fra nærområdet støtte op om lokalsamfundet og lokale arbejdspladser.
En anden tommelfingerregel for køkkener der gerne vil være miljø- og klimavenlige, er at spise varer i sæson. Varer i sæson smager bedre og minimerer behovet for transport, forarbejdning og opbevaring. Ofte er sæsonvarerne ligeledes billigere fordi udbuddet stiger.
Men hvad vil det egentlig sige, at en vare er lokal eller i sæson?
Det kan du læse mere om i vores inspirationskatalog.
Det Grønne Rejsehold
Det Grønne Rejsehold er et tilbud til danske spisesteder, der ønsker at udvikle og implementere grønne retter, benytte flere lokale råvarer og som søger inspiration og vejledning til at løfte både kvalitet og spiseoplevelse. Projektet, der løber fra 2022 til 2025, er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og drives af Food Organisation of Denmark (FOOD).

Sådan kommer du i gang
Et sted at starte er at spørge ind til og få overblik over, hvordan de fødevarer du indkøber, er produceret mht. bæredygtighed. Her kan du spørge din grossist eller din producent, hvis det er herfra du indkøber. Neden for er en inspirationsliste til spørgsmål, du kan stille din grossist eller din producent.
For helt konkrete bud på, hvordan du kommer i gang med et mere ansvarligt indkøb af fødevarer, kan du læse i Inspirationskataloget.
Spørgsmål til din fødevareleverandør
- Kan I hjælpe mig med at indkøbe dansk, lokalt og efter sæson?
- Kan I levere “skæve grøntsager”, som er kasseret pga. form og forskellighed?
- Kan I hjælpe mig med at måle, hvor stor en andel af mine indkøb, der er certificeret? (fx økologisk, biodynamisk/Demeter, NaturSkånsom, MSC, ASC, Fairtrade, FSC, Svanemærket. Se DRC mærkekatalog her (link kommer))
- Kan I hjælpe mig med at måle klimaftrykket på mine indkøb?
- Hvordan er muligheden for at få leveret mine varer i genbrugelige emballager, som I tager med tilbage efter vareleveringen?