DRC: DET ER IKKE EN LØSNING AT LUKKE NATTELIVET NED

Pressemeddelelse, 3. juli 2020

DRC: DET ER IKKE EN LØSNING AT LUKKE NATTELIVET NED

Frem for at lukke nattelivet ned for at komme gadevolden til livs er der behov for en helhedsorienteret tilgang og tættere samarbejde mellem alle aktører, lyder det fra brancheforeningen Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC). DRC foreslår i stedet tre konkrete tiltag til at øge trygheden på gaden i nattelivet.

Trygheden i det danske natteliv er rekordstor sammenlignet med de sidste mange år. Det viser to nylige undersøgelser fra tiden, før Danmark og dermed også hele nattelivet lukkede ned som følge af corona-epidemien.[1] Samtidig har de professionelle aktører i nattelivet aldrig været mere fokuseret på at sikre en tryg og sikker oplevelse indenfor på barer og natklubber i hele landet. Derfor er det ikke den rigtige løsning på gadevolden at lukke nattelivet ned, når resten af samfundet genåbner.

Dog er der ingen tvivl om, at der kan gøres endnu mere for at forebygge vold og utryghed udenfor på gaden om natten, lyder det fra Torben Rosenstock, der er direktør i brancheforeningen Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC).

”Det går den rigtige vej med trygheden i nattelivet. Men vi ønsker selvfølgelig alle sammen, at det skal gå endnu bedre. Hvis det skal lykkes, kræver det, at alle aktører i nattelivet sætter sig sammen og finder frem til nogle holdbare løsninger på, hvordan vi skaber et endnu tryggere natteliv for det store flertal, der bare gerne vil have en sjov aften i byen,” siger han og fortsætter:

”Vi skal passe på, at vi ikke drager forhastede konklusioner på baggrund af den her helt ekstraordinære
corona-situation og for eksempel griber til forbud og restriktioner, fordi det er det redskab, der umiddelbart ligger lige for. Det vil give begrænsninger for alle dem, der godt kan finde ud af at opføre sig ordentligt,
når de har det sjovt, og det vil få negative konsekvenser for de mennesker, der har deres levebrød i nattelivet. Samtidig risikerer vi, at vi ikke løser de reelle samfundsproblemer, men bare skubber dem et andet sted hen.”

Som eksempel kan nævnes den verserende debat om at begrænse lukketiderne i nattelivet. Ifølge
Torben Rosenstock skal man passe på med at tro, at nattelivet lukker, bare fordi barer og natklubber gør det.

”Det er afgørende, at vi ser på hele nattelivet samlet set. Ikke bare på den del af nattelivet, der foregår på vores medlemmers barer og natklubber. Men også de dele, hvor folk mødes og fester på gaden, i parker og ved vandet. Vi ved, at langt størstedelen af volden foregår udenfor på gader og pladser. Det er i det perspektiv,
vores forslag skal ses. Vi vil gerne lægge op til et samarbejde mellem alle relevante aktører om, på baggrund af vores samlede viden på området, at skabe et tryggere miljø i vores byer om aftenen og natten,” siger han.

DRC’S 3 FORSLAG TIL ET TRYGGERE NATTELIV

Øget samarbejde mellem branche, kommuner og politi
DRC foreslår at styrke samarbejdet mellem branchen, kommunerne og politiet, herunder SSP-samarbejdet målrettet de helt unge, for eksempel ved at indføre en nattelivskoordinator og natteværter, der kan bidrage til at koordinere indsatsen og være med til at skabe et bedre og tryggere natteliv i byerne.

Øget polititilstedeværelse på gaden
DRC foreslår, at det i forbindelse med de kommende forhandlinger om politiforliget efter sommerferien undersøges, hvad der kan gøres for at frigøre ressourcer i politiet, så tilstedeværelsen i nattelivet kan blive øget.

Begrænset fest og drikkeri på gaden
DRC foreslår, at man i samarbejde med andre relevante aktører, som for eksempel detailhandlen, ser på, hvordan man kan begrænse fest og drikkeri på gaden, da det også bidrager til støj og utryghed. En mulighed kunne være at indføre alkoholfrie zoner på udvalgte gader og pladser i de større byer, hvor der ikke må indtages alkohol.

[1] ”Trygt natteliv”, 2019, Fyns Politi og Kredsrådet, samt ”Tryghedsundersøgelse 2020”, Københavns Kommune.