Regeringen lancerer længe ventet varslingssystem

I lørdags introducerede regeringen et nyt nationalt varslingssystem, som skal danne baggrund for den fremadrettede indsats mod coronavirus.

Restriktioner på restriktioner. Pressemøder, der med kort varsel aflyser flere måneders bookinger i kalenderen. Coronakrisen har efterladt restaurationsbranchen i en tilstand af kronisk af bekymring for, hvad smittetallene og den næste runde af politiske tiltag og restriktioner vil bringe med sig.

Af samme grund har DRC og mange organisationer på tværs af oplevelsesindustrien siden september gentagende opfordret regeringen til at fremlægge en plan, der giver virksomhederne en vis forudsigelighed og forberedelse på, hvad de kan forvente af kommende smittescenarier og dertilhørende restriktioner. Det varslingssystem blev introduceret i lørdags.

5 risiko-niveauer

Det nye varslingssystem viser, hvad risikoniveauet er lige nu, og hvilke tiltag der kan blive nødvendige, hvis smitten stiger.

Systemet er baseret på risikoniveauer fra 1 til 5, der skal illustrere, hvor kritisk situationen er. Lige nu befinder vi os på risikoniveau 3, hvor der er "udbredt samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal".

”Skræmmescenarierne er rundt om os i Europa. Det understreger vigtigheden af at være på forkant med epidemien, og det skal varslingssystemet bidrage til,” udtaler sundhedsminister Magnus Heunicke i forbindelse med introduktionen af varslingssystemet.

COVID19 Varslingssystem PDF
Download i pdf

Ikke en facitliste

Magnus Heunicke understreger dog, at det nye varslingssystem ikke betyder en automatisk indførsel af restriktioner, når landet når et specifikt niveau af coronasmitte.

Ligeledes kan Statens Serum Institut heller ikke give et præcist svar på, hvad der skal til for at komme op på risikoniveau 4. Det afhænger af en lang række parametre, og handler blandt andet om, hvilke samfundsgrupper der bliver ramt af covid-19, og hvor mange der indlægges på sygehusene.

Sundhedsministeren understreger, at varslingssystemet er en fleksibel model, og det kan fx betyde, at barer kan blive lukket på niveau 4, mens dagtilbud og skoler vil kunne gå fri for yderligere restriktioner.

Vurdering én gang om ugen

Med det nye varslingssystem vil der en gang om ugen blive foretaget en vurdering af risikoniveauet for hele landet og de fem regioner.

Regionerne i Danmark kan befinde sig på forskelligt risikoniveau, og nye tiltag kan sættes i værk geografisk forskelligt. Hvis risikovurderingen ændres, kan der indføres nye tiltag inden for udvalgte områder, mens andre tiltag fastholdes på øvrige områder.

Erhvervsminister Simon Kollerup erkender, at det har været vanskeligt for erhvervslivet at navigere efter de ændringer, som coronavirus har medført.

”Ingen kan fjerne al uforudsigeligheden under coronakrisen, men varslingssystemet skaber mere forudsigelighed, og det er der brug for,” siger Simon Kollerup.

Han understreger samtidig, at hjælpepakkerne vil følger med, når risikoniveauet stiger til niveau 4 eller 5 på regeringens nye skala.

Læs mere om varslingssystemet hos Sundheds- og Ældreministeriet

Download varslingssystemet i pdf

----

DRC er positivt stillet over, at regeringen omsider udkommer med et varslingssystem, der giver restauratørerne et mål af forudsigelighed - både når det gælder restriktioner og kompensation. Det har vi længe forespurgt. Vi har dog en række forbedringsforslag til systemet, som vi pt er ved at nedskrive og i den kommende tid vil løfte sløret for.