Stop det ensidige fokus på restaurationsbranchen – og find løsninger på tværs af hele samfundet

I et netop afsendt, åbent brev til regeringen opfordrer DRCs medlemmer til at gentænke de nyeste restriktioner for restaurationer i Hovedstadsområdet. Læs brevet i sin fulde længde her:

Kære regering

Vi har stor forståelse for, at I sætter ind på lokalt plan for at stoppe og hæmme smittespredningen. Som restauratører vil vi gå langt for at bidrage til dette vigtige arbejde. Restriktioner er fornuftige, når de er målrettede og baseret på evidens. Det hersker der ingen tvivl om. Men unødige restriktioner, der er så ensidigt målrettet en enkelt branche, grænser til chikane.

Restaurationsbranchen har gennem det seneste halve år investeret massivt i at overholde de nye, corona-relaterede regler og retningslinjer. Vi har lyttet, været forstående, beholdt ansatte trods økonomisk pres og sikret gæsternes sundhedsmæssige sikkerhed.

Os bekendt, har smitten kun i ganske få tilfælde kunne tilbageføres til restaurationsbranchen. Til gengæld har myndighederne flere gange peget på, at det især er til private fester og sammenkomster, at smitten for alvor har spredt sig. Sammenkomster, hvor der ingen professionelle har været til at skabe de korrekte, smittehæmmende rammer. Her er tallene derimod overbevisende. Restaurationsbranchen kæmper lige nu for overlevelse. Alligevel vælger I gentagende at indføre nye restriktioner rettet mod os.

I branchen undrer vi os over nye foranstaltninger som 22-lukning og mundbind, når gymnasier og universiteter stadig holder åbent, butikkerne er propfulde af mennesker, og detailhandlen sælger alkohol til langt efter 22. De nye restriktioner er så specifikt målrettet restaurationsbranchen, og denne meget ensidige strategi virker både unødvendig og uoplyst.

Vi så gerne, at der i stedet fokuseres på at få styr på det uorganiserede natteliv og her sanktionere i tilstrækkeligt omfang. Hver gang I lukker ned for restaurationer, barer og natteliv, lukker I op for gade-, pirat- og hjemmefester. De unge har ikke tænkt sig at forsømme endnu en social sæson. Lad hellere restaurationsbranchen invitere dem indenfor i kontrollerede rammer. Naturligvis med restriktioner, ansvarlig indretning og et opmærksomt politi, der fører opsyn.

På papiret gælder de nye restriktioner kun Hovedstadsområdet og kun de næste 14 dage. Men i realiteten er I ved at fjerne forretningsgrundlaget for restaurationer i hele vintersæsonen og lang tid fremover. Alle planlagte arrangementer aflyses i skrivende stund - julefrokoster såvel som mindre sammenkomster - ikke kun i hovedstaden, men i hele landet.

Forskrækkelseseffekten af pressemødet d. 15. september siver ud i alle hjørner af samfundet, restaurationer associeres med sundhedsmæssig fare og skubbes længere ud på planken. I er pt ved at tage livet af en hel branche. Flere årtiers arbejde med at opbygge København som epicenter for moderne, nordisk gastronomi er på vej til at blive smidt ud. For ikke tale om det pulserende natteliv, der bidrager til hovedstadens status som turistattraktion. Her står mange virksomheder på randen af konkurs.

Vi oplever, at regeringen er hurtige på aftrækkeren med restriktionerne, men hele tiden tøver, når det kommer til at løse de himmelråbende, kritiske konsekvenser, som restriktionerne får for branchen. Virksomhederne får brug for kompensation. Her taler vi ikke om et 14-dages plaster på såret, men en helheds- og sæsonorienteret løsning, der kan sikre virksomhedernes overlevelse på den lange bane.

Vi ønsker, ligesom jer, at komme igennem denne krise uden store menneskelige eller økonomiske tab. Vi befinder os i en alvorlig sundhedskrise, der skal håndteres. Men det er dybt problematisk, at regeringen definerer hvilke brancher, der får lov at overleve krisen.

Lad os hjælpe hinanden.

Med venlig hilsen

Danmarks Restauranter & Caféer (DRC) og medlemmer


Se herunder hvilke DRC-medlemmer, der er afsendere på brevet. Skift side ved at føre musen ind over dokumentet og klik på pilene nederst.

Ønsker du at være med i underskriftindsamlingen? Så send en mail til kommunikationskonsulent Sofia Honoré på sho@thehost.dk. Husk at inkludere en oversigt over dine restaurationer.

Liste_medlemmer_3009