Storkøkkener kan dæmme op for madspild

En alliance mellem primærproducenter og storkøkkener kan udnytte råvarer, der ofte ender som madspild. Det viser to projekter under Miljøstyrelsens Pulje for Mindre Madspild.

De grøntsager, der af æstetiske årsager ikke bliver solgt i supermarkederne er også svære for landmanden at sælge. Derfor går der hvert år tonsvis af råvarer til spilde i landbruget, inden de når til grossisterne.

Det ene projekt viser, at råvarer såsom porrer, blomkål, broccolistok og hvidløg, til trods for afvigelser fra standarden, sagtens kan bruges i køkkenerne. Også uden at forringe kvaliteten. Derfor opfordres storkøkkener til at blive bedre til at udnytte de uperfekte råvarer. Det kræver en større forståelse for råvarernes potentialer og bedre videndeling mellem storkøkkener og primærproducenter.

Det var også konklusionen på det andet projekt, som, på baggrund af dialog og erfarede udfordringer, har udviklet en afsætningsmodel. Modellen skal gøre det muligt for primærproducenter, grossister og storkøkkener at mødes og udveksle viden – både om behov og potentiale i forhold til råvarerne.

Med støtte fra Miljøstyrelsen bliver afsætningsmodellen nu udviklet til en prototype for en digital platform, som forventes at være klar i løbet af 2018.

Du kan læse mere om alliancen, der kan mindske madspild her, eller læse nedenstående rapporter.

Rapport: "Fra madspild til storkøkkenernes gryder"
Rapport: "Fleksibel afsætningsmodel"