DRC-formand i Debatten: ”Regeringen forstår ikke branchen”

 

I gårsdagens Debatten på DR2 fik Jacob Niebuhr, restauratør og bestyrelsesformand i DRC, mulighed for at råbe politikkerne op omkring de urimelige forhold, som de nye corona-restriktioner og medfølgende kompensationsaftale sætter restaurationsbranchen under. Forhold, som tager udgangspunkt i en grundlæggende manglende indsigt i og involvering af branchen.

Bølgende gik højt, da Clement Kjersgaard i går bød en række politikere, eksperter og forskellige repræsentanter fra erhvervslivet op til debat under temaet ’Har Danmark en plan for coronaens 2. bølge’. Jacob Niebuhr, restauratør og bestyrelsesformand i DRC, var inviteret med i anden runde af aftenens debat, hvor der var særligt fokus på de restriktionsramte erhverv.

Her påpegede Jacob den overskyggende urimelighed i, at man med korte frister og gentagende restriktionsstramninger hele tiden spænder tommelskruen på branchen:

”De her bratte opbremsninger, som vi oplever nu, sætter branchen under pres. Det er ikke kun os, men også vores medarbejdere. Den behandling, vi fik op til weekenden, var uhæderlig. Man kan ikke være det bekendt over for folk med så kort varsel og med så stor en branche med hundredtusindvis af arbejdspladser. […] Jeg tror ikke, at man ville gøre det over for en stor virksomhed som Mærsk - sige ”Om 20 timer må I ikke sejle”. Så jeg synes ikke, det er fair.”

Mange af panelets deltagere gav ham ret i, at netop restaurationsbranchen har stået urimeligt meget for skud i denne 2. bølge af corona-udbruddet. Vel at mærke, uden nogen reel kompensation. Dermed blev også den nye kompensationsaftale bragt på banen, som af flere parter blev beskrevet som ubrugelig.

Særligt Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, beskrev i gode vendinger den fortvivlelse, som mange restauratører pt oplever:

”Kompensationsordningerne er ikke dækkende. Virksomhederne bløder. Der er virksomheder, der har betalt penge for at have deres medarbejdere gående på lønkompensation. Der har udvist samfundssind. Nu lukker I [regeringen] kassen for dem. De kunne jo lige så godt have fyret deres medarbejdere i sin tid. De står med blødende regnskaber. Det er rigtige familier, rigtige mennesker [..] Jeg bliver virkelig bekymret og skuffet på de danskeres vegne.”

Og netop kompensationsordningernes manglende tilstrækkelighed skyldes, ifølge Jacob Niebuhr, at regeringen ganske enkelt ikke har taget sig tid til at sætte sig ind i branchens udfordringer:

”Jeg er ked af at sige det, men regeringen forstår ikke branchen. Jeg kan starte med arbejdsfordelingen: Op imod 60% af branchens medarbejdere falder uden for dagpengesystemet. Det gør de af flere årsager. En del af dem har det som deres første arbejde, dvs. de har ikke optjent dagpengeretten. En del af dem er studerende – og med de priser vi f.eks. har på boliger i København, så kan de ikke leve af en SU. De er afhængige af en løn fra os for at få råd til brød og leverpostej. De kan ikke gå på arbejdsfordeling [..] Derfor passer den ordning simpelthen ikke på os!”

Se hele debatten og Jacob Niebuhrs mange gode pointer i programmet HER